in

Dodik: Funkcija visokog predstavnika prestala da postoji

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Savet bezbednosti UN nije imenovao visokog predstavnika za BiH i da je ta funkcija prestala da postoji.

„Sinoćnje glasanje u Savetu bezbednosti UN o procesu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH pokazuje duboku podeljenost, ne samo unutar BiH, već prvi put od uspostavljanja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i među članicama Saveta bezbednosti“, istakao je Dodik za Srnu.

On je rekao je da je rezolucija koju su predložile Ruska Federacija i Kina odraz odgovornosti ovih svetskih sila koje su predlogom za ukidanje OHR pokušale da napokon daju suverenitet BiH, punu nezavisnost i državni kredibilitet, koji očito ne žele ni određene političke stranke u BiH, ni njihovi nalogodavci iz međunarodne zajednice.

„I na kraju, zaista moram izneti određenu dozu ironije jer zahtevom srpske strane u BiH da novi visoki predstavnik bude imenovan u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ili još bolje da OHR bude sasvim zatvoren i time domaćim političarima nametne odgovornost postizanja kompromisa dijalogom, Republika Srpska po ko zna koji put brani Dejtonski mirovni sporazum, brani legitimitet BiH i njenih institucija i pokušava da uspostavi suverenitet koji toj istoj BiH otimaju oni koji se lažno u nju zaklinju“, naglasio je Dodik.

Savet bezbednosti UN na sinoćnjoj sednici nije prihvatio rezoluciju Rusije i Kine o novom visokom predstavniku u BiH. Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a 13 zemalja bilo je uzdržano. Da bi rezolucija bila usvojena za nju mora da glasa devet od 15 zemalja, koliko ulazi u SB.

Sud pustio ubicu deteta (9) da se brani sa slobode: Građani celu noć bili na ulici – Traže da se vozač uhapsi

Dodik: Spreman sam da proglasimo samostalnost već iduće sedmice