in

Dodik: Današnji dan opomena svijetu

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi današnji dan trebalo da bude trajna opomena i podsjećanje svijetu da se “samo udruženi možemo boriti protiv radikalnih islamskih prijetnji i da samo zajedno možemo sačuvati mir, ljude i materijalna dobra”.

Podsjetivši da se danas navršava 20 godina otkako je izvršen jedan od najstrašnijih terorističkih napada u svijetu, Dodik je naglasio da su tog dana u SAD stradali nevini ljudi zbog zla koje sa sobom nosi radikalna ideologija, koja za mete bira upravo nevine civile.

– Republika Srpska ostaje dio svjetske antiterorističke koalicije, spremna da da svoj doprinos u borbi protiv zla koje za sobom nosi terorizam – poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Danas se navršilo 20 godina od terorističkih napada na SAD u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi, dok je više od 25.000 povrijeđeno.

Teroristički napad na kule Svjetskog trgovinskog centra u NJujorku i na zgradu Pentagona izveli su pripadnici “Al kaide” sa otetim putničkim avionima.

Obje kule bliznakinje sa po 110 spratova srušile su se za manje od dva sata, što je dovelo i do značajnog oštećenja okolnih zgrada.

Nakon napada SAD su zvanično pokrenule rat protiv terorizma i pritisak na Avganistan radi svrgavanja talibana koji su odbili zahtjev Vašingtona da protjeraju vođu Al kaide Osamu bin Ladena.

Bin Laden je odgovornost za napad 11. septembra preuzeo 2004. godine, a kao motiv je naveo podršku Izraelu i prisustvo američke vojske u Iraku i Saudijskoj Arabiji.

Sedam godina kasnije Bin Laden je ubijen u Pakistanu u raciji koju su sprovele američke snage.

Turković: Neprihvatljivo je da se na tlu BiH gradi bez odluke institucija

Dodik: Ko Turkovićevu šta pita? Šta ona ima s tim? Njeni preci su klali, ubijali Srbe