in

Dodik-Čović: Konstitutivni narodi moraju imati legitimne predstavnike

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je legitimno pravo svakog naroda da izabere svoje političke predstavnike, te da je to polazna i završna tačka kretanja kroz izborni i bilo koji drugi proces.

“Želimo da afirmišemo nešto što je u suštini same BiH, a to je vidljivost konstitutivnih naroda u pogledu njihovog predstavljanja na bilo kom nivou i prava na legitiman izbor. Ne razumijem zašto se u FBiH već 20 godina jedan bazični odnos ne prihvata i ugrađuje”, rekao je Dodik nakon sastanka delegacije SNSD-a i koalicionih partnera sa delegacijom HDZ-a koji je održan Istočnom Sarajevu.

Dodik smatra da se “radi o rastućem muslimansko-bošnjačkom nacionalizmu koji produkuje potrebu da se drugi stave u teži i nezahvalniji položaj – u ovom slučaju hrvatski narod”.

Dodaje da se tako samo gubi vrijeme, jer to ne donosi nikakvu dobrobit nijednom narodu.

“Čini mi se da ima mnogo besmislenog, u smislu da će neko nekog prevariti i staviti u podređen položaj. Mi danas nismo razgovarali o bilo čemu što bi bošnjački narod stavilo u podređen položaj ili degradirajuću poziciju u odnosu na druga dva naroda. Tako ne želimo tu poziciju za druge narode”, rekao je Dodik i dodao da je današnji sastanak bio uspješan.

Dodik je naglasio da će, ukoliko se na nivou BiH ne riješi problem vezan za kompletan sektor izbora, uključujući i CIK koji je izabran netransparentno i nelegitimno, ući u proces u kojem BiH ne može računati na smirivanje političkih razlika izraženih u vidu konfilkta o svakom pitanju.

Delegaciju HDZ-a predvodio je lider stranke Dragan Čović koji je rekao da sa SNSD-om i koalicionim partnerima imaju zajednički stav oko većine pitanja.

Čović je istakao da se BiH nalazi u preozbiljnoj krizi i da treba učiniti sve da se osigura mir jer mir nema alternativu. Dodao je da pregovorima treba otkloniti sve prepreke za normalno funkcionisanje.

Kada je riječ o Izbornom zakonu, Čović je prenio zajednički stav da se mora osigurati osnova da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje to Ustav predviđa.

Na prelazu Popovi spriječeno krijumčarenje cigareta

Ostavio pola tone jabuka na gradskom trgu uz poruku “poslužite se”