Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu Nacionalni dan, 15. mart, koji se obilježava u znak sjećanja na početak revolucije za oslobođenje mađarskog naroda od habzburške vlasti.

“Značaj revolucije, započete 15. marta 1848. godine, utoliko je veći što je mađarski narod za svoju slobodu stao nasuprot mnogo jačeg i brojnijeg neprijatelja. U ovome prepoznajem sličnost naša dva naroda. Želja za slobodom svog, ali i drugih naroda, bila je uvijek najviši srpski cilj, za koji su, kao i u vašem slučaju, položeni mnogi životi”, istakao je Dodik u čestitki Orbanu.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da su ogromni izazovi sa kojima se globalno svijet danas susreće, gotovo bez prestanka – političke krize, kriza uzrokovana širenjem virusa korona, rat u Ukrajini, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.

“Zahvalni smo za stavove koje je zauzela Mađarska u pogledu svakog od navedenih izazova i smatramo ih mudrim i odgovornim”, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je naveo da prijateljstvo, podrška i pomoć koju je Mađarska i u ovim teškim vremenima, u nekoliko navrata pružila bez izuzetka svima u BiH, a naročito stanovnicima u Republici Srpskoj, izaziva zahvalnost, divljenje i obavezu da se izuzetni bilateralni odnosi dvije zemlje, a naročito prijateljstvo srpskog i mađarskog naroda, dodatno produbljuju i unapređuju, na obostrano zadovoljstvo.

“Uvaženi predsjedniče Vlade Mađarske, uz iskrene čestitke povodom obilježavanja Nacionalnog dana, kao i želju da ovaj veliki praznik uvijek obilježavate u miru i prosperitetu, primite izraze izuzetnog uvažavanja”, poručio je Dodik u čestitki.Izvor:
Share.