in

Dodik bio protiv svih tačaka, povukao vitalni interes

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik na današnjoj sjednici bio protiv svih tačaka dnevnog reda i povukao je vitalni interes na cijeli set.

Komšić je novinarima nakon sjednice rekao da nije postignut dogovor kada je u pitanju ugovor koji bi BiH trebala da potpiše sa Islamskom zajednicom u BiH.

“Naš je cilj saglasnost svih članova Predsjedništva o tome. Dodik se protivio tome, rekavši da nisu isti ugovori sa sve tri religijske zajednice u BiH, što je i logično”, izjavio je Komšić.

Navodeći razlike ugovora BiH sa Islamskom zajednicom u odnosu na one potpisane sa Rimokatoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom, Komšić je rekao da ugovori sa ove dvije crkve imaju karakter međudržavnog sporazuma.

“Sjedište katoličke crkve je u Vatikanu, a Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Sjedište Islamske zajednice u BiH je u Sarajevu, i to se mora imati na umu”, smatra Komšić i najavljuje da će imati dodatne konsultacije s Islamskom zajednicom.

Bošnjačke stranke i opozicija u Srpkoj osudile Dodikovo pjevanje srpskih pjesama u Sarajevu

Obustavljena istraga protiv Nešića