Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da međunarodni intervencionizam ništa nije dao BiH, te da je ovoj zemlji potreban miran razlaz i novi dogovor, bez visokog predstavnika.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska nezadovoljna državom BiH i, kako je rekao, „već smo u fazi čekanja da se ona raspadne“.

„Naravno, mislimo da to treba da se desi na miran način“, rekao je Dodik, koji smatra da je međunarodni intervencionizam „samo zaključao probleme, jer ništa od onoga što su uradili stranci ne funkcioniše“, preneo je Tanjug.

Prema njegovim rečima, o promenama u BiH mogu odlučivati samo Republika Srpska i FBiH kao entiteti i niko više, nikakav visoki predstavnik.

Upravo zbog toga, kazao je, BiH je dovedena pred kolaps.

„Predlažem miran razlaz i novi dogovor u BiH, bez ikakvog novog visokog predstavnika koji treba da dođe sa snovima propalim 100 puta do sada, a nama su predočeni pre 20, 30 godina kako treba da se napravi multietnička država“, rekao je Dodik u Laktašima, prenela je Srna.
Podsetio je da je kancelarka zemlje iz koje se pominje da bi mogao da bude novi visoki predstavnik pre nekoliko godina rekla da je koncept multietničnosti u BiH mrtav.

Zato je važno, istakao je, što je Narodna skupština Republike Srpske donela odluku da visoki predstavnik BiH ne treba, već da treba da bude ukinut.Izvor:
Share.