in

Direktor OBA-e potrošio 300.000 KM više nego što je zaradio

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, potrošio je 300.000 maraka više nego što je zaradio, pokazala je finansijska istraga koju je naredilo Tužilaštvo BiH, otkriva portal “Avaza”.

Novac uopšte nije dizao s računa
Mehmedagić je u gotovom novcu isplatio 120.000 maraka Šaćiru Čediću, vlasniku lanaca kafića “Vatra” u Sarajevu, za kuću koju je od njega kupio 2017. godine. Radi se o kući od 94,40 kvadrata, koja se nalazi u Posavskoj ulici u Sarajevu.

Za renoviranje kuće i izgradnju bazena utrošeno je dodatno oko 160.000 KM.

Osim toga, Mehmedagić je isplatio i Asimu Sarajliću, delegatu SDA u Domu naroda BiH i članu Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, za automobil Audi Q5, koji je kupio supruzi Ameli Šehović, oko 40.000 KM.

Sve ove podatke utvrdili su i finansijski vještak i jedna policijska agencija koja je provodila istragu.

Mehmedagić uloženi novac uopšte nije dizao s računa, a istragom je utvrđeno da ga nije mogao ni zaraditi. Renoviranje kuće i automobil platio je kešom.

Međutim, šef tajne službe, koji je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje u krivotvorenje diplome i zloupotrebu položaja, uopšt ovaj novac nije prijavio.

Radi se o neprijavljenom prihodu koji nije oporezivan. Na ovaj način, sumnja se da je počinio krivično djelo porezna utaja jer je sve plaćao mimo računa.

Pitanje je odakle direktoru OBA-e Mehmedagiću ovoliki novac. Ranije je utvrđeno da plaću nije dizao s računa. Primanja koja ostvaruje kao direktor ne mogu pokriti sve troškove koje očita ima ili je imao.

Avaz je 2018. godine objavio da je direktor OBA-e krio od koga je i po kojoj cijeni kupio dvije nekretnine u Sarajevu, je li uplata izvršena s njegovog tekućeg računa na račun prodavača i je li Porezna uprava FBiH izvršila procjenu nekretnine te je li platio porez na promet nepokretnosti.

U Bijeljini pronađena prva laboratorija za spid: Kojić u kući proizvodio i prodavao drogu, pa pao u policijskoj akciji

Ðokiviću odbijena viza