Osam lica uhapšeno je na području Bijeljine u okviru akcija “Šljunkara” i “Neon dva”, a tokom pretresa stambenih objekata i pokretnih stvari na 19 lokacija zaplijenjena je veća količina oružja i droge, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH.

Prilikom jučerašnjeg pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko kilogram marihuane, 32 grama kokaina, dvije poluautomatske i dvije automatske puške, veća količina minsko-eksplozivnih sredstava, tri nagazne mine takozvane paštete, dva upaljača za nagazne mine, dva kabla za potezne mine, dvije table plastičnog eksploziva, dva štapina plastičnog eksploziva i dva pripadajuća upaljača za njihovo aktiviranje, saopšteno je iz Sipe.

Oduzeta je i mašina za vakumiranje sa tragovima praškaste materije, oko 750 metaka za automatsku pušku kalibra 7,62 milimetra, veći broj ručnih bombi, dvije zolje, prekursori za proizvodnju amfetamina – akumulatorska kiselina, mikseri za pravljenje i uvećanje smjese, posude za miješanje, pet litara metanola, oprema za opremanje laboratorije za uzgoj marihuana, lampe, saksije i sistem električnog napajanja, filter pročišćivač vazduha, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena niže navedena krivična djela.

Iz Sipe navode da se sprovođenjem posebnih istražnih radnji došlo do saznanja da su pripadnici ove grupe za organizovani kriminal na području EU prometovali oko 150 kilograma hašiša, 45 kilograma marihuane, kao i veće količine heroina, kokaina i ekstazija.

Kod jednog od članova ove grupe otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina heroina, kao i smjese za povećanje količine mase za ovu drogu.

U akciji hapšenja su, osim pripadnika Sipe, učestvovali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Granične policije BiH.

Nad uhapšenim je izvršena kriminalistička obrada, te su ispitani u svojstvu osumnjičenog, a o njihovom daljem statusu će se u zakonskom roku odrediti postupajući tužilac.

Pretresi su izvršeni po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH i Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Tokom rada po predmetu Sipa je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa partnerskim agencijama zemalja zapadne Evrope.Izvor:
Share.