in

Dejton zaustavio ratne strahote, njegove izmjene ugrozile BiH

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, koji je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran prije 26 godina, zaustavio je ratne strahote, ali su njegove izmjene ugrozile opstanak BiH.

To je jedna od poruka povodom istorijskog datuma, 21. novembra 1995. godine, kada je parafiran sporazum zahvaljujući kojem je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Podsjetimo, u organizaciji “Nezavisnih novina” i grada Banjaluka, u septembru 2015. održana je konferencija “Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma – pogledi”, a jedan od zaključaka je da naše različitosti treba da budu naše bogatstvo, a ne prepreka ka saradnji i razumijevanju.

Zaključeno je na konferenciji i da će biti potrebno da donosioci odluka ulože više napora i energiju usmjere na ciljeve o kojima postoji ili se može postići konsenzus, te da će jedino na taj način građani osjetiti dobrobit i najveću vrijednost Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je izgradnja društva u miru.

Pravni ekspert Vitomir Popović izjavio je u petak da su značajne izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma ozbiljno dovele u pitanje mogućnost opstanka BiH, jer je jasno da Srpska neće utopiti svoj suverenitet i 49 odsto teritorije, što je unijela u BiH.

“Srpska sigurno neće dozvoliti da ponovo neko u Sarajevu odlučuje način kako da se ponaša. Ovdje je do izražaja došlo pravo naroda na samoopredjeljenje i jedina mogućnost opstanka BiH jeste da se pristupi dogovorima između Srpske i FBiH o onome što je minimalno i nužno, a to je izvorni Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Popović povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je naveo da je uticajem velikog broja takozvanih predstavnika međunarodne zajednice i visokog predstavnika u dobroj mjeri promijenjen Dejtonski sporazum. Popović smatra da sve što je preneseno od nadležnosti, a nije dalo rezultata, treba biti vraćeno Srpskoj i FBiH.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan rekao je da je dejtonski Ustav BiH jedini mogući društveni normativni okvir za zajednički život u BiH, jer vjerno odslikava društvene okolnosti koje su bile 1995. godine, a koje se ni nakon 26 godina nisu promijenile. Profesor ustavnog prava Milan Blagojević ocijenio je da je vrijeme da se Republika Srpska vrati na izvorni Dejton, kao i da ukine “kriminalni zakon” bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Željka Cvijanović, predsjednica Srpske, ukazala je da je suštinski važno za Republiku Srpsku da očuva svoje ustavne nadležnosti.

“Srpska ne spori činjenicu da se nalazi u okviru BiH, ali u okviru BiH smo se prilično odmakli od onoga što je dejtonski ustavni koncept koji nam je dao ne samo mir, nego nam je uspostavio i politički ustavni sistem”, rekla je Cvijanovićeva.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je da je za Srpsku Dejtonski mirovni sporazum trajna pravna i politička kategorija, te da će Srpska u budućnosti, kao što je to činila do sada, biti odlučna u sprovođenju, poštovanju i očuvanju dejtonskih rješenja. Čubrilović je naglasio da je sporazum okončao rat i garantovao ravnopravnost Republike Srpske i FBiH, kao dva ravnopravna entiteta u BiH, te tri konstitutivna naroda.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković smatra da se BiH mora vratiti izvornim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer su sve njegove izmjene bile na štetu Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović rekao je da je Rusija potpisnik i garant mirovnog sporazuma.

Petar Đokić, lider Socijalističke partije, ističe da je Dejtonski mirovni sporazum uspostavio mir, trasirao stabilnost za život ljudi u BiH i to je formula za život na ovim prostorima, jer bi svaka druga vjerovatno bila problematična. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma završen rat u BiH i dobijena međunarodno verifikovana Srpska.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum najvažnija podloga Republike Srpske jer daje međunarodnu verifikaciju Srpskoj. Lider DNS-a Nenad Nešić izjavio je da Dejtonski sporazum nije ono što je potpisano prije 26 godina zbog njegovog narušavanja međunarodnim intervencijama.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić u pismu upućenom predstavnicima međunarodne zajednice naglašava da je Dejtonski mirovni sporazum napravljen da bi se obezbijedilo da Srbi i Hrvati participiraju u vlasti, odnosno kako se ne bi moglo dogoditi da Bošnjaci zbog svoje demografske nadmoći, sada ili u budućnosti, isključe preostala dva naroda iz vlasti.

Osumnjičeni da su uzeli novac za ugradnju stolarije a posao nisu uradili

Prijem za hraniteljske porodice u Gradskoj upravi