Kao i prethodnih godina, Dan državnosti BiH obilježen je uglavnom u Federaciji BiH, a kao i ranije, u Republici Srpskoj još jednom je istaknuto da taj praznik ne postoji i da se radi o pravnom i političkom nasilju.

Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekla je da proslava 25. novembra predstavlja jedan od najdrastičnijih primjera licemjernog odnosa tog dijela BiH kako prema sadašnjosti, tako i prema prošlosti BiH.

“Patetični pokušaji falsifikovanja i distorzije bliže i dalje prošlosti, što u FBiH jesu dani koji se obilježavaju kao nepostojeći državni praznici, potpuno je pogrešan put u izgradnji stabilnosti i povjerenja složene zajednice kakva je BiH, jer unose dodatni nemir, nerazumijevanje i dovode do novih političkih konflikata”, rekla je Novaković Bursaćeva, dodajući da pozivanje na kontinuitet postojanja praznika iz vremena bivše SFRJ nema nikakav osnov u pravnom okviru BiH.

Inače, 25. novembar kao Dan državnosti BiH Federacija BiH proslavlja jer je tog datuma 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano zasjedanje ZAVNOBiH, na kojem je, kako smatraju Bošnjaci, pa i dijelom Hrvati, obnovljena državnost BiH.

Za razliku od FBiH, Republika Srpska proslavlja 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

U Republici Srpskoj smatraju i da je ZAVNOBiH nasljeđe iz bivše socijalističke Jugoslavije, zemlje koju su upravo Bošnjaci rušili i koja im nije odgovarala, te da zbog toga proslavu tog dana danas nazivaju licemjerenim.

“Na taj način srušena je osnovna ideja ZAVNOBiH po kojoj je ova zemlja zamišljenja kao i srpska i hrvatska i muslimanska, a ne kao kvazigrađanska ili bošnjačka, kako je danas u Sarajevu pokušavaju skrojiti”, rekla je Novaković Bursaćeva.

Za razliku od Republike Srpske, u Federaciji BiH 25. novembar je neradni, a nizom manifestacija političari, zvaničnici, kulturni i sportski radnici obilježavaju praznik kao Dan državnosti BiH.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zajedno sa delegacijama sa svih nivoa vlasti u BiH i FBiH, položio je cvijeće na spomen-obilježje “Vječna vatra” u Sarajevu te na šehidskom mezarju “Kovači”. On je rekao da je BiH trenutno u krizi, ali da uprkos tome ukazuje na njeno jačanje te da je BiH sve više.

Njegov stranački kolega i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je 25. novembra 1943. godine obnovljena državnost BiH te da je tada promovisan princip ravnopravnosti svih naroda, za šta se, kako je rekao, bore i danas.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, rekao je da će Bosne i Hercegovine biti dok vjeruju u nju, a ukoliko odustanu od nje da joj nema spasa.

Dan državnosti čestitao je i Marinko Čavara, potpredsjednik FBiH i član HDZ-a, ističući da taj dan daje nadahnuće za dalju borbu za demokratsku, naprednu i evropsku BiH.Izvor:
Share.