in

Cvitanović: Strane sudije trebalo je da davno odu iz Ustavnog suda BiH

Strane sudije trebalo je da odu iz Ustavnog suda BiH pet godina nakon Dejtonskog sporazuma, rekao je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović i dodao da niko ne smije, za razliku od trenutnog stanja, da ima ekskluzivnost odlučivanja u tom sudu.

“Ako želimo ići prema Evropi, biti suverena zemlja, ne možemo imati sudije strance u Ustavnom sudu”, rekao je Cvitanović.

Podsjećajući da je među 14 prioriteta Evropske komisije i donošenje zakona o Ustavnom sudu, Cvitanović je ocijenio da je to prilika da se uz postizanje kompromisa strane sudije pošalju u istoriju.

“Pri tome je važno da niko nema ekskluzivnost uticaja na Ustavni sud. U ovom trenutku ga neko ima”, rekao je Cvitanović za zagrebački “Večernji list” izdanje za BiH.

On je istakao da je neprihvatljiva najava Bošnjaka da pristanu na odlazak stranih sudija pod uslovom da imaju natpolovičnu većinu.

“To ne odgovara sadržaju ni biti BiH, njenog Ustava i uloge Ustavnog suda. U preambuli Ustava BiH su konstitutivni narodi koji moraju biti ravnopravni. Ta činjenica mora imati poveznicu sa sastavom Ustavnog suda”, rekao je Cvitanović.

Cvitanović, koji je i hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, smatra da će biti teško doći do kompromisa u vezi sa izmjenom Izbornog zakona BiH.

“Ono što mene zanima jeste da eliminišemo mogućnost da Željko Komšić ili neko takav ikad više bude izabran u Predsjedništvo BiH i da tako ukrade izbornu volju cijelom jednom konstitutivnom narodu”, naglasio je Cvitanović.

Braneći oca 16-godišnjak izbo vlasnika noćnog kluba porijeklom iz BiH

Orlići su prvaci košarkaške Evrope!