in

Cvijanović: Oslobađajuća presuda ratnom zločincu još jedan dokaz besmisla BiH

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je današnja sramotna oslobađajuća presuda ratnom komandantu 4. korpusa takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću još jedan dokaz besmisla BiH, kao i licemjernih floskula o pomirenju i zajedničkoj budućnosti kojima se rasipaju domaći i strani akteri u BiH.

Još jedan poraz pravosuđa u BiH za čije sramno djelovanje će faktura na kraju biti ispostavljena BiH od koje nas ovakvim odlukama nepovratno odvraćaju – rekla je Cvijanovićeva reagujući na oslobađajuću presudu Drekoviću.

Ona je naglasila da je ovo još jedna sramna presuda Suda BiH, još jedan zločin nad Srbima za koji niko nije odgovoran i još jedna uvreda za porodice žrtava koje ni nakon 28 godina od zločina nisu dočekale pravdu.

Nekadašnji komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiz Dreković oslobođen je danas u Sudu BiH prvostepenom presudom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Dreković da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima, u kojem je petnaestogodišnje dijete ubijeno, više djece i odraslih teže i lakše ranjeno, a više objekata razoreno.

Navijači bojkotovali intoniranje himne, pokazujući nefunkcionalnost države BiH

PU Bijeljina: U sudaru kamiona i automobila poginule tri ženske osobe