in

Crnadak: Dovedeno je u pitanje redovno održavanje općih izbora u BiH

Foto: pdp.rs.ba

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao je da nasilno oduzimanje prava narodu da bira svoju vlast može imati nesagledive političke i sigurnosne posljedice u BiH, jer se u tom slučaju otvaraju vrata za razne scenarije koji mogu voditi i do političkih protesta i nemira.

“Izjave koje smo čuli nakon propasti pregovora političkih partija iz Federacije BiH, koje dovode u pitanje redovno održavanje opštih izbora u BiH, su veoma opasne i potpuno neprihvatljive“, smatra Crnadak.

Navodi da se bez obzira na povišenu političku temperaturu u Federaciji BiH mora sačuvati hladna glava i ne smije ugrožavati osnovni temelj demokratije u BiH a to je redovnost i sigurnost održavanja izbora svake četvrte godine, prve nedjelje u oktobru.

“Kao narodni poslanik pozivam kolege iz Federacije BiH da budu odgovorni i da se uzdrže od izjava i akcija usmjerenih prema blokiranju održavanja izbora u oktobru”, poručio je Crnadak.

On je naveo da bi nasilno oduzimanje prava narodu da bira svoju vlast moglo imati nesagledive političke i sigurnosne posljedice u BiH jer se u tom slučaju otvaraju vrata za razne scenarije koji mogu voditi i do političkih protesta i nemira.

Crnadak ističe kako je u Republici Srpskoj već 16 godina na vlasti autokratski režim koji je pred svojim raspadom nakon što je postalo jasno da se pod okriljem režima godinama odvijala ogromna pljačka, pa čak, kako ističe, i za vrijeme pandemije koronavirusa.

Smatra kako narod želi na izborima zaustaviti ekonomsko uništenje i međunarodnu izolaciju RS-a, te konačno osloboditi svoje institucije koje godinama rade samo za jednog čovjeka i za jednu stranku.

Dodik: Neuspjeh pregovora pokazao gdje je problem u BiH, on se ne zove ni Srpska ni Dodik

Ivana (Španović) Vuleta je svetska dvoranska šampionka u atletici!