in

Čović: Izvor pravih problema u BiH je daleko od Dodika

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je u Zagrebu da je izvor pravih problema u BiH mnogo dalje od srpskog člana Predsjedništva BiH, kojega je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit u svom izvještaju prozvao prijetnjom za mir i bezbednost u toj zemlji, ali i regiji.

“Ja sam uvjeren, pošto gospodina Dodika dobro znam, to sam već nekoliko puta rekao: kad bi gospodin Dodik bio jedini problem BiH, to bi se lako riješilo. Mislim da su problemi mnogo složeniji, višeslojni i da je izvor pravih problema mnogo dalje od gospodina Dodika”, rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, u razgovoru za Novu TV.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt planira ove nedelje upozoriti Savjet bezbjednosti UN-a da se stanje u BiH opasno komplikuje. Šmit je naveo kako su vlasti Republike Srpske predvođene članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom te koje “predstavljaju stalni i ozbiljni izazov” za Dajtonski sporazum, prenijeli su lokalni mediji.

Čović smatra da se novi izvještaj ne razlikuje previše od prethodnih, osim što “ima malo više retorike koja podsjeća na neko ratno predvrijeme”. Na upit strahuje li od vojnog sukoba u BiH, rekao je da je “moguće da je Šmit pretjerao u tim procjenama”, ali i da “svatko normalan treba strahovati od bilo kakvih bezbednosnih iskušenja” te dodao da retoriku treba prilagoditi “evropskim potrebama i sređivanju stanja u BiH”.

Rokvić loše: Kolege zabrinute, oglasio se Halid Bešlić

Vučurević: Borenovićev PDP je vezan za Englesku, neka kaže ko ima stan u Londonu