in

Čović: Incko došao kao prijatelj, a odlazi kao neko ko je unazadio BiH

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Valentin Incko, visoki predstavnik, koji za koji dan odlazi iz BiH, značajno je unazadio sve projekte u BiH, rekao je na konferenciji za novinare Dragan Čović, lider HDZ-a, i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

Čović je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da nema ništa kazati o Incku.

“Valentin je u BiH došao kao prijatelj, bojim se da odlazi kao neko ko je značajno unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini. Mislim da zadnjih godina djeluje s jedne platforme‚ neke politike koja nije politika BiH”, rekao je Čović, dodajući da to nema veze s posljednjom odlukom koju je nametnuo.

Očekuje da će s Kristijanom Šmitom biti vrlo dobra saradnja.

“Očekujem da bh. vlast preuzme odgovornost za posao. Prijatelji nam pomažu da se stabiliziramo, ali mi moramo preuzeti odgovornost. Volio bih da prijatelji izvana na sličan način razmišljaju”, rekao je Čović.

On je rekao da je činjenica da vodimo rasprave koje se tiču vremena rata i sličnih tema, “a u drugi plan se stavljaju euroatlantski put zemlje, odnosno Izborni zakon koji smo trebali uveliko privesti kraju”.

“Iz HDZ-a i HNS-a smo rekli da nastavljamo tražiti rješenja kako da profunkconira ovaj prostor da ne bismo ušli u još dublju krizu, a naznake takve krize čujemo svaki dan”, rekao je Čović.

Naglasio je da je imao nekoliko sastanaka s međunarodnim i domaćim zvaničnicima, koji su bili vrlo produktivni.

Na pitanje novinara ko se s kim sastaje vezano za bojkot i kako to razriješiti, Čović je rekao da je danas imao tri-četiri sastanka i s međunarodnim dužnosnicima i s predstavnicima stranaka i da će se nastaviti, ali “dalje od očiju javnosti, jer je više štete nego koristi ako se bude sastančilo pred očima janvosti”.

“Nastavićemo i dalje te razgovore i mislim da je avgust dobar period da pokušamo postići dogovore i iskoristiti ovo vrijeme”, rekao je Čović.

Na upit novinara jesu li Srbi krivi za neodržavanje sjednica Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara, Čović je rekao da nisu Srbi jedino odgovorni što danas nije održana sjednica Vijeća ministara, te da se to tako ne može reći.

“Moramo razumjeti, postoje resori i podijeljeni su između naroda i ti ljudi moraju sjesti i dogovarati se. Svi oni koji žele izbjeći neke odluke ne dođu na sjednicu isto tako je danas prolongirana sjednica i ne mislim da je samo jedna strana odgovorna za nešto u BiH”, kazao je Čović.

Tvrdi da nije reralno praviti zahvate na Ustavu jer su daleko od dvotrećinske većine.

“Moramo stabilizirati odnose i ne može meni neko reći da sam fašista, jer je BiH moja domovina, i ne može mi niko reći da je više voli od mene”, rekao Čović.

Takođe, ističe da je bez dogovora tri naroda, sve drugo utopija i da će se samo vrtjeti u krug.

Očekuje od međunarodne zajednice da pomognu, ali da narodi u BiH treba da dnose odluke.

“Ko je počinio zločin treba reći pravosudna institucija koja je mjerodavna, a ne neke insitucije koje neko pokušava graditi na familijarnoj bazi”, rekao je Čović.

Dodik spreman da podnese ostavku u Predsedništvu BiH

Grad oblijepljen plakatima – “Branimo istinu, ne damo Srpsku!”