Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i hrvatski premijer Andrej Plenković istakli su danas da je vrijeme za ozbiljnost, dogovor i poštovanje dejtonske strukture BiH.

Čović i Plenković su tokom susreta u Zagrebu naglasili da je postizanje dogovora o Izbornom zakonu ključno za stabilnost i napredak BiH.

Istaknuto je da je sada posebno važno da EU i međunarodna zajednica daju dodatnu pažnju ostvarenju evropske perspektive zemalja u regionu, posebno BiH, čiji evropski put nema alternativu, saopšteno je iz HDZ-a BiH, čiji je Čović lider.

Plenković je pozvao lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH da što prije postignu konačni dogovor o izbornoj reformi, ističući da je vrijeme da se izmijeni dosadašnja praksa narušavanja legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda.

“Izmjene Izbornog zakona ključan su korak za funkcionalnost, boljitak i evropsku perspektivu BiH, koju Hrvatska snažno podržava”, rekao je Plenković.

Tokom razgovora o situaciji u Ukrajini, Čović je rekao da je stav hrvatskih funkcionera u BiH u potpunosti usaglašen sa stavovima EU.Izvor:
Share.