Predsjednik HDZ-a Dragan Čović i lider SNSD-a Milorad Dodik sutra će u Mostaru razgovarati o formiranju vlasti.

Kako je saopšteno iz HDZ-a sastanak će početi u 11 časova u Domu HDZ-a.

Osim Čovića i Dodika sastanku će prisustvovati i delegacije ove dvije stranke.

Čović je izjavio je da razgovori sa strankama “osmorke” idu u pravcu formiranja koalicije i da HDZ sa ovim partnerima ima mogućnost da do kraja decembra završi formiranje izvršne vlasti.

“Uspjeli smo napraviti snažan iskorak oko načela, programskog zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u BiH, koje je pokrivao ovaj ciklus izbora”, rekao je Čović, prenosi Hrvatski medijski servis (HMS).

Čović je najavio da se u subotu privodi kraju usaglašavanja sporazuma bošnjačkih stranaka i stranaka HNS-a kroz razmjenu elektronskih podataka. On je ponovio da koalicija sa DF-om ne dolazi u obzir.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je u Gradišci da je formiranje vlasti na nivou BiH uvijek nepoznanica i komplikovan proces koji zahtijeva dodatno vrijeme.

“SNSD je započeo određene razgovore, imaćemo ih i u subotu sa HDZ-om i nakon toga opet jednu seriju razgovora da bismo vidjeli na koji način i kojom dinamikom je moguće formirati vlast na nivou BiH. Postoje naši interesi za određene stvari i oblasti i nastojaćemo to u pregovorima postići”, rekla je Cvijanovićeva.Izvor:
Share.