in

Čović: Dominacija jednog naroda nad drugim doveli do vrhunca nepovjerenja

Foto: Depositphotos

Lider HDZ-a Dragan Čović govorio je pred Evropskim parlamentom prilikom čega je ukazao na kršenje Ustava u ime dominacije većinskog naroda i naglasio je da evropskog puta u BiH nema bez “pariteta među tri konstitutivna naroda u svim institucijama BiH”.

“Potreban je paritet, koji je i u skladu s Ustavom BiH, a koji se nažalost sve češće krši u ime dominacije većinskog naroda, posebno u FBiH. Moramo otkloniti tu anomaliju, tako ćemo ukloniti i kršenje ljudskih prava. Pokušaj provođenja retrogradnih agendi, ali i uspjesi političke dominacije jednog naroda nad drugim doveli su do vrhunca nepovjerenja i to je uzrokovalo zastoj ključnih reformi u zemlji”, rekao je Čović.

EU parlamentarcima je još poručio kako je neprihvatljivo da se svi narodi u BiH ne mogu kandidovati na sve funkcije u zemlji. Pozvao je predstavnike Bošnjaka na dijalog i donošenje rješenja i poručio da hrvatska strana nastupa “transparentno i u dobroj volji”.

Čović se osvrnuo na rat u BiH koji je trajao četiri godine i put koji je prošla od tada do danas.

“Nakon četiri godine najgorih rušenja ljudskih prava, upravo na temeljima Dejtona, tri konstitutivna naroda BiH već četvrt stoljeća grade BiH. Posebno sam ponosan što sam bio taj koji će predati i zahtjev za članstvo u EU. Danas i dalje snažno zagovaramo našu budućnost u okviru EU i duboko sam uvjeren da možemo ostvariti naš put”, naveo je lider HDZ-a.

Vozila i pripadnici EUFOR-a ispred RTRS

Komšić situaciju u BiH uporedio sa onom u Donjecku i Lugansku