in

Članovi VSTS će raspravljati o zaključku Narodne skupštine RS

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) odlučili su da će raspravljati o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske kojim je planirano suspendovanje Zakona o VSTS-u i formiranje ovog pravosudnog tijela za imenovanje sudija i tužilaca na nivou Srpske.

Na sjednici je dogovoreno da se pokuša na današnjoj sjednici usaglasiti saopštenje kako bi se VSTS oglasio o ovim zaključcima, a da se o ovim pitanjima raspravlja na narednoj sjednici VSTS-a, koja je planirana za 17. i 18. januar, ili na posebnoj sjednici VSTS-a.

Na početku prvog dana dvodnevne sjednice član VSTS-a Mustafa Šabić zatražio je da se članovi izjasne o zaključku Narodne skupštine i oglase saopštenjem.

On je dodao da će se, ukoliko se zaključci Narodne skupštine realizuju, to direktno odraziti na VSTS.

Predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija predložio je da se Savjet danas oglasi saopštenjem koje će pokušati usaglasiti, a da na narednoj sjednici ili na posebnoj sjednici VSTS obavi raspravu.

Holandski sudija Kejs fon der Vajde, koji je savjetnik u VSTS-u, rekao je da mu je drago da članovi Savjeta raspravljaju o ovome i da im je po tom pitanju predložio svoje stavove.

Član VSTS-a Davor Martinović smatra da o ovome treba pripremiti materijale i organizovati posebnu sjednicu, dok je Amila Kunosić predložila da posebna sjednica bude održana početkom naredne godine ili kao prva tačka redovne sjednice u januaru.

Član VSTS-a Duška Bogojević rekla je da zaključke i tačke dnevnog reda mogu predlagati samo članovi VSTS-a, a ne Fon der Vajde, s čim se saglasila i član VSTS-a Jadranka Stanišić, precizirajući da ni prema Poslovniku niti prema Zakonu o VSTS-u zaključke ne može predlagati holandski sudija.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 10. decembra, Deklaraciju o ustavnim principima, te četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima među kojima je zakjljučak o VSTS-u.

Tim zaključkom planira se da Vlada Republike Srpske pripremi zakon o VSTS-u Republike Srpske u roku do šest mjeseci.

Nakon usvajanja ovog zakona, planirano je neprimjenjivanje Zakona o VSTS BiH na teritoriji Republike Srpske.

Narodna skupština je povukla raniju saglasnost iz 2004. godine na osnovu koje je usvojen Zakon o VSTS-u u parlamentu BiH.

Dodik: Srpska će formirati svoj VSTS

Šmit prijeti sankcijama Srpskoj