Otvorene političke poruke koje su stigle iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH nakon što su raspisani opšti izbori ukazuju da su pale sve maske i da je ta institucija potpuno u rukama političkih elita, što je veoma opasno.

Stav je to sagovornika “Glasa Srpske” o riječima prvog čovjeka CIK-a Suada Arnautovića, koji je u obraćanju podvukao kako se u BiH još biračko pravo za Predsjedništvo BiH, Dom naroda, predsjednika i potpredsjednike RS, predsjednika i potpredsjednike FBiH temelji na etnicitetu i entitetu. To je za njega, kako je kazao, segregacijski ekskluzivitet u kojem etnicitet i mjesto življenja determinišu slobode, uz naglasak da je neprihvatljivo diskriminaciono političko razdvajanje birača. Taj stav je izazvao salvu reakcija u Srpskoj, odakle upozoravaju da su Arnautovićeve poruke na fonu rušenja ustavnog poretka i stavova SDA, koja želi jedinstvenu BiH, bez entiteta.

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać podvlači da je prvi čovjek CIK-a riječima koje je izgovorio demaskirao u šta se pretvorila ta komisija. Iako bi trebalo da bude tehnički organ u procesu, naglasila je, ne samo da dozvoljavaju sebi i neke zakonodavne ingerencije, već hoće da budu kreatori nekih unutrašnjih odnosa.

– Idu do te mjere da tumače unutrašnje uređenje. Pravo pitanje jeste čiju to politiku sprovode i ko im je to dao za pravo, osim partija čije interese zastupaju, a koje podržavaju ovakav sastav CIK-a. Tu hrabrost im je dalo i pravosuđe, koje nema veze sa pravom, stavom da nema ništa sporno prilikom njihovog imenovanja – kaže Novaković Bursać.

Za nju to jasno pokazuje da je na sceni sinhronizovano djelovanje iz jednog centra u Sarajevu koje usklađuje i odluke Suda i CIK-a.

– A u kojem to političkom pravcu ide, to je sve rečeno. Zanimljivo je da se u to skladno uklapaju SDS i PDP, ali to oni treba da objašnjavaju biračima, a mi ćemo se potruditi da im objasnimo – zaključila je.

Sličan stav dijeli i šef Srpskog kluba i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

– CIK BiH se ponaša kao strana u procesu, odnosno da nema nepristrasnu ulogu i onu regulatora. Umjesto da učini proces dostupnijim građanima, svoje dejstvo usmjerava za jedne, a protiv drugih političkih opcija, što je neprihvatljivo i može ozbiljno kompromitovati izborni proces – kazao je Stevandić za “Glas”.

Osim Arnautovića, politički stav iznio je i Vlado Rogić, iz reda Hrvata u CIK-u. Rogić, naime, jedini od svih članova komisije nije glasao za to da izbori budu održani 2. oktobra, tvrdeći, kao i stranke okupljene oko HDZ-a BiH, da nema formalno-pravnih uslova za njihovo sprovođenje.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH u presudi “Ljubić” ukinuo dio odredbi Izbornog zakona, kada je u pitanju delegiranje delegata iz kantona u federalni Dom naroda.

Bjelica Prutina: Svako odgovara za svoje izjave

Član CIK-a iz reda srpskog naroda Vanja Bjelica Prutina za “Glas Srpske” kaže da svako odgovora za svoje stavove i stoji iza svojih izjava.

– To nije stav CIK-a. Moj utisak je da su pojedini članovi CIK-a govorili o presudama Evropskog suda za ljudska prava, odnosno Ustavnog suda BiH, koje nisu sprovedene. Ne treba da se bavimo politikom. Ja se bavim isključivo Izbornim zakonom i poštujem važeći – rekla je Bjelica Prutina, dok sa drugim članom iz reda Srba Jovanom Kalabom juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Share.