Vanja Bjelica Prutina i Vlado Rogić, članovi CIK-a na sjednici CIK-a, ogradili su se od stavova Suada Arnautovića, predsjednika Centralna izborne komisije ističući da brojna pitanja koja je iznio nisu raspravljana na kolegijumu i na sjednici CIK-a te da samim tim ne predstavalju stav te institucije već lični stav.

“Predsjednik CIK izražava stavove Centralne izborne komisije u javnosti. Na žalost mislim da je posljednje vrijeme izražavao svoje lične stavove i u tom smislu imam potrebu da se ogradim. Smatram da je nužno da se predsjednik vrati u okvire poslovnika i da se sa usaglašenim stavovima izlazi u javnost”, rekla je Bjelica Prutina.

Ona kaže da sva nepotrebna pitanja i sve najave kako će se djelovati u budućnosti, nepotrebno uznemiruju javnost i navedeno ne predstavlja stav CIK-a i ne znam da smo ikada o tome govorili.

“Moja rasprava je uvijek dobronamjerna prema ovoj instituciji. Želim da zadržimo status nezavisne i profesionalne institucije i puno smo uložili u to da bi podigli povjerenje javnosti. Ćutali smo kad smo bili mete različitih kometara i potpuno je nepotrebno da se to sada ruši i u tome ne želim učestvovati”, rekla je Bjelica Prutina dodajući da će se o tome razgovarati i o budućnosti.

Vlado Rogić koji je u CIK-u ispred hrvatskog naroda, rekao je da se sa Arnautovićem ne može složiti sa stajalištima posebno sa dijelovima koji se odnose na ono što zadire u suštinu Bosne i Hercegovine i njenu dejtonsku strukturu.

“Ne mogu se složiti sa riječima segregacija i mislim da to nije bilo potrebno i to ćemo ubuduće svakako raspraviti”, rekao je Rogić koji je nedavno na pres konferenciji javno ušao u raspravu sa Arnautovićem nakon raspisivanja izbora.

Inače, sam Aranutović još ranije je iznio neke vrlo sporne stavove kao što su da je neprihvatljivo da se biračno pravo temelji na etnicitetu i entitetu.

“To je segregacijski ekskluzivitet po kojem vas etnicitet i vaše mjesto stanovanja detrminira vaše ljudske slobode. To je neprihvatljivo diskriminatorna politička raspodjela birača”, rekao je Arnautović koji je, vrlo vjerovatno bez stava Kolegijuma CIK-a i samog CIK-a izašao sa stavom da se Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, lideru SNSD-a i HDZ-a neće ovjeriti kandidatura ako visoki predstavnik utvrdi da se ponašaju antidejtonski.

Share.