in

CIK objavio kompletne liste: U trci za predsjednika RS 31 kandidat

Foto: Sputnik / Dejan Simić

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je kompletne liste sa imenima kandidata svih stranaka koje će uzeti učešće na predstojećim Opštim izborima u BiH, koji su zakazani za 2. oktobar.

Građani BiH, svoj glas moći će dati kandidatima na više nivoa, za Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament FBiH, kao i za Kantonalne skupštine u FBiH.

Za poziciju tri člana Predsjedništva BiH u trci će biti 10 kandidata. Iz Republike Srpske to su Željka Cvijanović (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS), Borislav Bijelić (Stranka Život) i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, koji je kandidat ispred koalicionog bloka Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda boriće se Denis Bećirović, Bakir Izetbegović te Mirsad Hadžikadić, dok će se za mjesto člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda boriti Željko Komšić i Borjana Krišto.

Za funkciju predsjednika Republike Srpske boriće se 31 kandidat, a između ostalih, tu su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Jelena Trivić (PDP), Radislav Jovičić (DNS), Senad Bratić (Pokret Država), Ivan Begić, Ćamil Duraković (nezavisni kandidat), Neđo Đurić (SPS) i drugi.

Kada su u pitanju liste za Narodnu skupštinu RS, i tu će se sudeći po nosiocima izbornih listi takođe voditi velika borba. Tako je u Izbornoj jedinici tri, nosilac liste ispred SNSD-a, aktuelni poslanik ove stranke i direktor UKC RS Vlado Đajić. Listu PDP predvodi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, a SDS-a Milan Radović. Izbornu jedinicu šest ispred SNSD-a predvodi Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, dok će na čelu SDS-ovog karavana biti gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrovića, a koaliciju SP-NDP-SNP predvodi Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Dosta poznatih imena i među nosiocima listi za NS RS i u Izbornoj jedinici 7. Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika je nosilac liste ispred SNSD, Ujedinjenu Srpsku predvodiće Kostadin Vasić, Spomenka Stevanović (DEMOS), Dragomir Vasić (SDS). Posebno interesantno biće u Izbornoj jedinici 9. Nebojša Vukanović nosilac je Liste za pravdu i red, Luka Petrović, generalni direktor ERS-a je nosilac liste ispred SNSD-a, a Vukota Govedarica prvi je listi SDS-a.

Kada je u pitanju Predstavnički dom parlamenta BiH, listu SNSD-a iz Izborne jedinice 1 nosiće Nebojša Radmanović, dok će listu DEMOS-a nositi Slobodan Stanarević, a listu SDS-a Miladin Stanić. Listu Ujedinjene Srpske za Predstavnički dom parlamenta BiH iz Izborne jedinice 1 nosiće Milan Petković, a DNS-a Gavrilo Kerkez dok će ispred PDP-a listu nositi Branislav Borenović.

Nosioci lista iz Izborne jednice 2 za Predstavnički dom parlamenta BiH iz Republike Srpske biće, iz SNSD-a Obren Petrović, iz SDS-a Mladen Bosić, Ujedinjene Srpske Milan Novitović, iz PDP-a Siniša Golić, a iz Socijalističke partije Nedeljko Jović.

Kada je riječ o Izbornoj jedinici 3, listu za Predstavnički dom parlamenta BiH ispred SNSD-a nosiće Radovan Višković, SDS-a Darko Babalj, Ujedinjene Srpske Nenad Prodanović, DNS-a Aleksandar Glavaš dok će listu PDP-a za ovu izbornu jedinicu nositi Saša Borjan.

BiH podržava jedinstvenu Kinu, provokacije nedopustive

Tablice od drveta stavio na auto i pokušao da uđe u BiH