in

CIK: Nisu utvrđeni rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednika Srpske

Centralna izborna komisija BiH nije večeras utvrdila preliminarne rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i to će učiniti kada se steknu uslovi za to, rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Arnautović je rekao da je Glavni centar za brojanje nije okončao kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Srpska.

” Od 2.239 biračkih mjesta u izbornoj jedinici Republika Srpska, prema naredbi CIK-a za kontrolno ponovno brojanje, obrađeno je 1.070 biračkih mjesta iz 13 opština, odnosno gradova”, rekao je Arnautović.

Preliminarni rezultati Opštih izbora za ostale nivoe vlasti biće objavljeni na znaničnoj internet stranici CIK-a izbori.ba

Kako je rečeno na večerašnjoj hitnoj sjednici CIK-a, rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske biće utvrđeni dopunskom odlukom nakon što se steknu uslovi za to.

Ova odluka je usvojena jednoglasno na večerašnjoj hitnoj sjednici CIK-a BiH. CIK BiH je utvrdio i objavio preliminarne rezultate izbora za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i skupštine kantona.

Od objavljivanja ove odluke teče rok za prigovore, koji traje do 25. oktobra do ponoći. CIK BiH danas je trebalo da utvrdi i objavi rezultate opštih izbora, što je rok propisan Pravilnikom o provođenju izbora.

Pravilnikom je predviđeno da “CIK utvrđuje i objavljuje izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata glasanja sa redovnih biračkih mjesta i rezultata dobijenih prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora”.

Predsjednik SNSD-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će protiv svih članova CIK-a BiH biti podnesene krivične prijave ukoliko danas ne budu objavljeni preliminarni rezultati izbora za predsjednika Srpske.

CIK je 10. oktobra po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mjestima u Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Protiv ove naredbe glasao je član CIK-a Vlado Rogić, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH i da je preuranjena, jer još nisu utvrđeni rezultati izbora.

Trube, Karađorđe, Princip: Ovo je spot kojim Dodik poziva narod da na ulici odbrani njegovu pobjedu (VIDEO)

CIK: Odbijen zahtjev za poništavanje izbora u Republici Srpskoj