in

Cijene divljaju, moguća i nova poskupljenja

Niže marže na osnovne životne namirnice u Republici Srpskoj nisu donijele značajnije efekte za domaćinstva, uzimajući u obzir činjenicu da cijene i dalje divljaju, a prema procjenama upućenih, njihov rast očekuje se i u narednim mjesecima.

Zbog talasa raznih poskupljenja, Vlada Republike Srpske je 4. novembra prošle godine usvojila izmjenu Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe i time smanjila marže na osnovne životne namirnice. Tako su u prometu na veliko spuštene sa osam na šest odsto, a u prometu na malo sa dotadašnjih deset na osam odsto. To se odnosilo na so, životinjsku mast, suncokretovo ulje i biljnu mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hranu za bebe, lijekove.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS rekli su za “Glas Srpske” da je po stupanju na snagu ove uredbe njihovo odjeljenje za cijene 24. novembra prošle godine evidentiralo da su proizvodi za koje je ograničena marža u odnosu na raniji period pojeftinili u prosjeku od 0,04 do 0,50 KM, zavisno od proizvoda i pakovanja.

– U proteklim sedmicama došlo je do novog rasta cijena gotovo svih proizvoda, a stalna poskupljenja koja se bilježe u posljednjih godinu i više predstavljaju globalni problem koji se posmatra kao jedna od posljedica pandemije virusa korona – istakli su za “Glas Srpske” u Ministarstvu trgovine i turizma.

Naglasili su da se poskupljenje osnovnih životnih namirnica najviše vezuje za poskupljenje sirovina i porast cijena transporta, a slabi prinosi pšenice, suša, rast cijena energenata, velika potražnja na svjetskim berzama, doprinijeli su rastu berzanskih cijena žitarica, što se održava na rast cijena brašna, hljeba, peciva, ulja i slično.

– Uzimajući u obzir da je privreda Republike Srpske u ovom segmentu uvozno orijentisana te da kao malo tržište kakvo jesmo teško možemo uticati na smanjenje cijene uvozne robe, Vlada Srpske iskoristila je mogućnost da u skladu sa nadležnostima donese administrativne mjere ograničenja marži na osnovne životne namirnice, koje u uslovima tržišne ekonomije predstavljaju ograničenu mjeru kojom se utiče na formiranje konačnih cijena – poručili su iz resornog ministarstva.

Istakli su da i pored ograničenih mogućnosti djelovanja kontinuirano prate stanje na tržištu Republike Srpske i da će u slučaju primijećenih poremećaja predložiti Vladi donošenje dodatnih mjera u skladu sa nadležnostima.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže za “Glas Srpske” da je svaka nova količina robe koja stigne iz uvoza sa znatno višom cijenom još prilikom nabavke. Nisu, ističe, optimistični, jer su nova poskupljenja na pomolu i to svih proizvoda.

– Ako bilo koji od energenata poskupi, automatski stiže novi lanac poskupljenja. Na primjer, ako je električna energija u privredi skuplja, a od nje zavisi proizvodnja bijele tehnike, obuće, odjeće i ostale robe, doći će do toga da poskupe i svi ti proizvodi – objašnjava Marićeva i dodaje da su u posljednjem periodu sve namirnice poskupjele, a najviše ulje, kojeg trenutno nigdje nema ispod tri marke.

Prividna sniženja

Murisa Marić kaže da je veoma teško dati pravu sliku o generalnom rastu cijena, jer razna poskupljenja prate i razne akcije.

– U toku jednog mjeseca se po tri-četiri puta mijenjaju cijene. Nemoguće je upratiti koliko je koji artikl zaista poskupio pa pričamo u globalu, posmatrajući 1. i 31. u mjesecu, jer trgovački lanci stavljaju razne proizvode na neke akcije pa imamo i prividna sniženja – ističe Marićeva.

Komšićeve izjave posao za psihijatre i tužioce

Bihać uveo novčane kazne za nasilje na internetu