Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je danas u Sarajevu da se odnosi Turske i BiH razvijaju u brojnim segmentima i najavio nastavak saradnje u političkom, ekonomskom i vojnom smislu.

“U 2021. godini ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu spoljnotrgovinske razmjene. Za ovu godinu želimo podići to na viši nivo”, rekao je Čavušoglu nakon susreta sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković.

On je dodao da turske kompanije ulažu značajan novac u BiH, prenose federalni mediji.

“Danas smo razgovarali i o aktuelnim dešavanjima u regiji i odrazima krize u našem bliskom geografskom prostoru. Moja posjeta BiH se realizuje u okviru posjete pet zemalja. Na svakom od tih susreta sam iskoristio priliku da naglasim važnost regionalne stabilnosti i da BiH predstavlja ključnu poziciju u očuvanju stabilnosti”, rekao je Čavušoglu.

Osvrćući se na odnos Turske prema srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Čavušoglu je rekao da je stav Turske jasan i da na svim susretima iskazuju nepristrasnost stavova.

“Stav Turske je jasan. Voljeli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH. Mi na svim susretima iskazujemo nepristrasnost naših stavova. Sa svim sagovornicima razgovaramo na isti način kada su u pitanju odluke koje je Republika Srpska donijela, kada je riječ o političkom i teritorijalnom integritetu BiH. Tu je naš stav jasan sa kim god da obavljamo razgovore”, rekao je Čavušoglu.

Čavušoglu je pozdravio inicijativu za održavanju sastanka na kojem bi učestvovali predsjednici Turske, Hrvatske, Srbije i predstavnici naroda u BiH.

On se prije obraćanja sastao sa ministtrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković.

Tokom sastanka su danas u Sarajevu potpisali dva dokumenta koji će olakšati diplomatsku komunikaciju i saradnju.

Potpisani su sporazumi između Savjeta ministara i Vlade Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih kancelarija i Memorandum o razumijevanju između ministarstava inostranih poslova u Savjetu ministara i Turske o razmjeni diplomata.

Turkovićeva je istakla da BiH i Turska nemaju otvorenih pitanja, ali da imaju otvorene projekte i prostor da osnaže saradnju, posebno u ekonomskom pogledu.

“Zahvaljujemo Turskoj za svu dosadašnju pomoć i podršku, posebno na angažmanu Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u BiH za oko 900 projekata u BiH vrijednih više od 400 miliona dolara”, rekla je Turkovićeva novinarima.

Ona istakla da vrijedna i turska pomoć u pogledu osnaživanja poljoprivrednog sektora u BiH i proizvodnji hrane, prenose federalni mediji.

“BiH ima interes za razvijanje regionalne saradnje i jačanje regionalnih veza posebno sa našim susjedima. Vjerujemo da su stabilnost i napredak BiH ključni za cijeli region”, zaključila je Turkovićeva.

Share.