Novi komandant britanskih oružanih snaga general Patrik Sanders otkazao je slanje padobranskog bataljona u BiH i na samoprogašeno Kosovo nakon što je u javnosti objavljen snimak na kojem se vidi da padobranci učestvuju u orgijama u vojnoj bazi, prenosi britanska novinska agencija PA.

Oficir padobranske jedinice general Endrju Harison u pismu upućenom Sandersu naveo je da je “privremeno izgubio povjerenje” u jedinicu Trećeg padobranskog bataljona.

“Ovaj bataljon ima izvanrednu reputaciju, u službi je britanskog naroda i svaki od pripadnika je razočaran zbog gubitka šanse da ponovo bude na zadatku na Balkanu”, naveo je Harison u pismu.

On je dodao da je odluka generala Sandersa zasnovana na nedavnim disciplinskim incidentima u kasarni “Mervil” iz koje su snimci kasnije dospjeli u javnost.

Oko 300 pripadnika padobranske jedinice trebali su u septembru da budu raspoređeni na Balkanu.

Britanski San objavio je početkom juna da je britanska vojska pokrenula je istragu nakon što je na desetine elitnih padobranaca iz 16. vazdušno-jurišne brigade navodno snimljeno kako imaju seks sa ženom koju su prokrijumčarili u svoju bazu.

Nije poznato kada se tačno incident dogodio, ali se navodno dogodio u kasarni Mervil u Kolčesteru u Eseksu. San je tada tvrdio da video snimci incidenta prikazuju seksualne odnose u različitim dijelovima baze.

Tada su britanski mediji naveli da se vjeruje da su vojnici iz 3. bataljona padobranskog puka u okviru 16. vazdušno-jurišne brigade koja je opisana kao “posebno obučena” snaga koja je “opremljena za raspoređivanje padobranom, helikopterom i vazdušnim sletanjem”.Izvor:
Share.