Žozep Borel, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku odgovorio je na pismo Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH u kojem je naveo da glavni cilj EU ostaje osigurati nepovratan napredak BiH ka članstvu u EU.

“Nažalost, radnje koje je nedavno preduzeo entitet Republika Srpska suprotne su Ustavu BiH i dovode u opasnost BiH kao jedinstvenu i suverenu državu za budućnošću unutar EU”, piše u Borelovom pismu, koje prenosi Avaz.

U pismu se ističe da Republika Srpska vraća unazad 26 godina reformi, posebno nedavnim usvajanjem zakona kojim se uspostavljaju paralelne institucije na poljima pravosuđa i lijekova.

Takođe, Borel navodi da Ustav BiH ne predviđa utvrđivanje postupka vraćanja prenesenih nadležnosti na entitete te da takav postupak ni u kom slučaju ne bi mogao isključiti učešće državnih institucija.

“Jednostrani koraci za poništavanje ishoda sporazuma o transferu su nezakoniti i osporavaju ustavni poredak BiH”, napisao je Borel u svom odgovoru.

Dio pisma odnosi se i na osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske gdje se navodi da bi to ugrozilo jedinstven ekonomski prostor, stvorilo pravnu nesigurnost i imalo neizbježan negativan uticaj na pacijente i privredu.

Kada je riječ o pravosuđu, u pismu se navodi da bi povlačenje predstavnika Srpske iz VSTS-a bilo nespojivo sa integracijom BiH u EU te da bi sudovi i tužilaštva u Republici Srpskoj izgubili pristup informatičkoj infrastrukturi, uključujući i zajednički elektronski sistem upravljanja predmetima.

U svom pismu, Borel se osvrnuo i na mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, navodeći da zemlja treba unaprijediti funkcionisanje pravosuđa usvajanjem novog zakona o VSTS-u i novog zakona o sudovima BiH u skladu sa evropskim standardima.

“Uzimajući sve ovo u obzir, pozivamo vas i čelnike Republike Srpske da stanete sa svakom zakonodavnom i političkom inicijativom za povratak takozvanom ‘izvornom Dejtonu’ te da poštujete Ustav BiH i državne nadležnosti. EU ne dovodi u pitanje načelo konstitutivnog naroda niti strukturu Dejtona, međutim kao država, koja teži EU, institucionalne strukture i strukture odlučivanja u BiH moraju se progresivno prilagođavati kako bi uzele u obzir zahtjeve EU i kako bi mogle efektivno učestvovati u donošenju odluka u EU i u potpunosti implementirati i sprovoditi već dogovoreni sadržaj”, napisao je Borel.

On navodi da razumije niz pitanja vezanih za funkcionalnost BiH ali da čvrsto vjeruje da se politička kriza može prevazići nastavkom političkog dijaloga.

Takođe, naveo je da “kada se zvaničnici Republike Srpske vrate u državne institucije i osiguraju da one funkcionišu u potpunosti” da je EU spremna da omogući smislen i intenzivan dijalog.Izvor:
Share.