in

Blinkenov šamar Sarajevu

Photo by Mark Makela/Getty Images

Pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena upućeno članovima Predsjedništva BiH srušilo je nade političkog Sarajeva i bošnjačke elite da će dolaskom Džozefa Bajdena za predsjednika SAD doći do radikalnog zaokreta u zvaničnoj politici Vašingtona prema BiH.

Stav je ovo sagovornika “Glasa Srpske” povodom pisma koje je Blinken u četvrtak poslao članovima Predsjedništva BiH, a u kojem je naglasio da od “Dejtona 2” nema ništa, ali i ukazao na potrebu za manjim intervencijama u Ustavu BiH u dijelu koji se tiče izbornog zakonodavstva.

– Od samog početka se znalo da Dejtonski sporazum nije “usječen u kamenu”, te da će vremenom biti neophodno ga mijenjati. Neki nedostaci trenutnog uređenja BiH pokazali su se i kroz presude Evropskog suda za ljudska prava, što uključuje i sporazum “Sejdić i Finci”. Problemi koji su proizašli iz ovog slučaja moraju se riješiti. Ove probleme ne može riješiti samo zakonodavstvo. Potrebno je izvršiti manje izmjene ustava, kako bi se izvršila reforma izbornog sistema u skladu sa pravilima EU i odlukama Evropskog suda – naveo je američki državni sekretar.

Dalje u pismu Blinken kaže da će se lideri morati fokusirati na znatno manje, ali realnije reforme i da je 2021. godina mogućnosti.

– Znam da u BiH postoje oni koji vjeruju da SAD i EU pripremaju “Dejton dva” kako bi promijenili trenutne odnose u državi. Vidjeli smo da su prethodne reforme u BiH bile bezuspješne zbog toga što se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom – istakao je Blinken.

Savjetnica srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za spoljne poslove Ana Trišić Babić rekla je za “Glas Srpske” da je pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena potvrda da se stvari mogu riješiti samo dogovorom, a nikako intervencijama stranih sila.

– U pismu je potvrđeno da se ne očekuje i ne zahtjeva članstvo u NATO, nema nikakvog “Dejtona 2” i da ustavne promjene treba da budu ograničene na Izborni zakon, a na osnovu presude “Sejdić i Finci” i neke manje stvari koje bi olakšale funkcionisanje institucija – rekla je Trišić Babić.

Ona je dodala da je ovim pismom srušena nada onih koji su mislili da će nova američka administracija ukinuti Republiku Srpsku.

– Sigurno da je političko Sarajevo razočarano ovakvim pismom, jer ništa nisu naučili iz perioda kada je na vlast došao Barak Obama koji je zastupao isti stav kao danas Bajden. SAD su svjesne da je situaciju u BiH moguće riješiti samo uz dogovor tri strane, bez bilo kakvog nametanja rješenja sa strane. Dakle, potvrđeno je još jednom da ne postoji namjera SAD da vrši radikalne zaokrete u državi gdje su odigrali važnu ulogu da se uspostavi mir nakon rata i koja je njihovo političko djelo – istakla je Trišić-Babićeva.

Sa stavovima Blinkena saglasan je i delegat u Domu naroda i predsjednik HDZ-a Dragan Čović ističući da se Blinkenovo pismo podudara sa onim što legitimni hrvatski predstavnici već duže vremena zastupaju.

– Njegove izjave uzimamo kao snažan motiv da se ključna politička pitanja privredu kraju, a jasno je da to niko neće učiniti za nas, nego je to naša odgovornost u kojoj SAD mogu samo pomoći. Ukoliko je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekcije, mi ćemo to uraditi. Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje su ustavna, društvena i politička srž BiH – istakao je Čović.

Razočarenje

Pismo Entonija Blinkena izazvalo je veliku pažnju i u FBiH. Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je pismo potvrda da su SAD najbliži partner BiH. Ipak, federalni mediji pišu da je pismo razočaralo one koji su očekivali snažniji angažman SAD, te da nemaju nikakvu namjeru da značajnije utiču na odnose unutar BiH.

Svi Izetbegovići na budžetskim jaslama

Ustavni sud BiH: U maju odluka o Zakonu o zastavi