in

Blinken: Dodik potpisivanjem zakona krši ustav BiH i Dejtonski sporazum

Photo: Instagram / @secblinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocijenio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prekršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum potpisivanjem zakona koje je ranije poništio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH kojega Srpska ne priznaje, Kristijan Šmit.

Blinken je na Twitteru napisao da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i odluke Visokog predstavnika.

“Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlašćenja visokog predstavnika od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika krši se Ustav BiH i podriva Dejtonski sporazum. Sjedinjene Američke Države podržavaju OHR, BiH i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter”, naveo je Blinken.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je u petak izmjene i dopune Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Kristijan Šmit, koga Republike Srpska ne priznaje, poništio je 1. jula zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, koje je prethodno usvojila Skupština Republike Srpske, prenosi “Tanjug”.

Šmit je takođe nametnuo izmjene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države tretiraju kao krivično djelo.

Dodik: OHR svojim postupcima krši Dejton, dopis vraćam nepročitan

U Srebrenici predstavljen “Atlas zločina nad Srbima”