in

Bisera Turković najavljuje mjere protiv srpskih diplomata

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara saopštilo je da će istupi dijela ambasadora i generalnih konzula, koji su odbili instrukcije o obilježavanju 1. marta, biti osnov za poziv na odgovornost zbog kršenja principa diplomatske službe.

Iz Ministarstva navode da je način na koji je dio ambasadora i generalnih konzula iz reda srpskog naroda odlučio komunicirati u javnosti u vezi sa ovime “direktno kršenje Kodeksa javnih istupa”.

U saopštenju se dodaje da je zakon, kojim je 1. mart utvrđen kao praznik, donesen u ratu i da je još na snazi, te da postoji obaveza da se postupa u skladu s njim.

Srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su 19. februara otvoreno pismo ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković u kojem je obavještavaju da neće prihvatiti njenu instrukciju kojim zahtijeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od tzv. “dana nezavisnosti BiH”, 1. marta obilježe ovaj nepostojeći praznik.

Srpske diplomate su istakle da neće obmanjivati zemlje prijema, lažno im tumačeći dan kada je počeo tragični sukob u BiH kao nepostojeći državni praznik.

U Bijeljini tokom marta pojačana kontrola brzine kretanja

Dačić: Za Srbiju je Srpska najviši prioritet