Bosna i Hercegovina izručila je izraelskoj policiji Majkla Ben-Arija, koji je prema optužbi ojadio hiljade investitora u SAD i Izraelu za 150 miliona dolara tokom 15 godina “poslovanja”.

Ben-Ari, američko-izraelski državljanin, je investitorima obećavao brzu zaradu preko razgranate piramidalne šeme, poznate i kao Ponzijeva šema, prenosi Tajms of Izrael.

Ponzijeva šema je finansijska prevara u kojoj se novac sakupljen od gomile kasnijih investitora koristi za isplatu nekih ranijih investitora koji celoj prevari daju prividni legitimitet i tako privlače nove ljude koji postaju deo šeme.

Ben-Ari je bio uhapšen u Izraelu u aprilu 2021. godine, ali pušten je u kućni pritvor na osnovu jemstva od 625.000 dolara. Pobegao je iz zemlje koristeći tuđ pasoš, a u julu ove godine uhapšen je u Bosni i Hercegovini.

Mediji u Izraelu nazivaju Ben-Arija “izraelskim Mejdofom”, zbog sličnosti sa slučajem Bernija Mejdofa, tvorca jedne od najveće prevarantske Ponzijeve šeme u istoriji. Berni Medof je zbog svojih prevara osuđen u SAD na doživotnu robiju, a preminuo je u zatvoru u aprilu 2021. godine.Izvor:
Share.