Eurostat, statistička agencija Evropske unije, objavio je redovne podatke o standardu stanovništva prema kojima je BiH druga najsiromašnija zemlja u Evropi.

Prema podacima ove statističke agencije, BiH je bolje rangirana jedino od Albanije.

Ovi podaci Eurostata veoma su važni jer EU na osnovu njih projektuje svoje politike, raspodjelu sredstava i druge bitne parametre po kojima kreira svoju politiku prema našem regionu.

“Bosna i Hercegovina je po standardu ispod 50 odsto evropskog prosjeka, odnosno 41 odsto, i samo je bolje rangirana od Albanije, koja ima standard 39 odsto prosjeka u Evropskoj uniji”, navodi se u podacima Eurostata.

Od zemalja regije najbolja je Crna Gora, koja ima 60 odsto evropskog prosjeka, zatim slijedi Srbija sa 52 odsto, Sjeverna Makedonija je na 49 odsto, a od članica Evropske unije na začelju je Bugarska, koja je na 63 odsto prosjeka EU.

“Na nivou EU, Luksemburg je prošle godine imao najviši standard, 46 odsto iznad evropskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom višim za petinu”, navodi se u ovoj analizi.

Dodaje se da su prosjeku EU najbliži Italija, Litvanija i Kipar, dok Češka, Slovenija, Poljska, Španija, Portugal i Rumunija u prosjeku zaostaju za oko 15 odsto.

Hrvatska je u skupini zemalja s niskim standardom u EU izraženim u stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, i to 27 odsto niže od prosjeka.

Ekonomista Milenko Stanić rekao je za “Nezavisne” da se ovi podaci prate u dužem periodu te da je BiH konstantno na začelju.

“Jedno vrijeme je tu bila i Sjeverna Makedonija, ali očigledno je da njihova ekonomija napreduje. Ovi podaci koji se prate već dugo vremena pokazuju da su stabilni i tačni, te je ovo zabrinjavajuće stanje. Statistike i drugih međunarodnih finansijskih organizacija kao što su MMF, Svjetska banka i drugi pokazuju da se BiH nalazi na začelju”, naglasio je Stanić.

Na pitanje postoji li mogućnost da BiH dostigne standard Evropske unije, Stanić odgovara da je moguće za jedno 50 godina, i to pod uslovom da ekonomija EU za to vrijeme stagnira, a naša konstantno napreduje.

“Međutim, ekonomija EU pokazuje konstantan rast, tako da nije realno da se u periodu kraćem od 50 godina išta promijeni po ovom pitanju”, pojasnio je Stanić.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, prema podacima Eurostata, ne računajući samoproglašeno Kosovo, BiH je najlošija i u pogledu bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, dok smo po obrazovanju, pristupu internetu i drugim ključnim pokazateljima lošiji i od Kosova.

Share.