in

BiH dobila oznaku #SafeTravel

Tom Dubravec / CROPIX

Federalno ministarstvo okoliša i turizma saopštilo je da je Bosna i Hercegovina dobila oznaku Svjetskog savjeta za turizam i putovanje (WTTC) #SafeTravel destinacije, nakon što je preuzela i usvojila njihov COVID-19 vodič i smjernice, u kojem su detaljno razrađeni koraci i postupanja tokom pandemije u industriji turizma.

U saopštenju je navedeno da je zemlja suočena s teškim stanjem u pogledu porasta broja oboljelih od COVID-19 i teškom ekonomskom situacijom za sve privredne subjekte u turizmu, kao i druge zemlje koje su u sličnoj situaciji.

Budući da ovaj sektor bilježi značajan postotak radne snage, kako je saopšteno, potrebno je zaštititi sve turističke radnike i njihove porodice, kao i domaće i međunarodne turiste, a to se postiže, između ostalog, usvajanjem preporuka svjetske organizacije, lidera u turizmu.

Dobivanjem međunarodne oznake #SafeTravel destinacije, navedeno je u saopštenju, BiH pokazuje odlučnost da se pozicionira na međunarodnom tržištu i prati svjetske turističke trendove. Ovo je prvi, ali ključni korak u postizanju oporavka turističke industrije i vraćanju povjerenja međunarodnim putnicima u sektor turizma.

“Federalno ministarstvo okoliša i turizma zahvaljuje USAID-ovom projektu ‘Turizam’ na pomoći koju je pružio entitetskim vladama, Brčko Distriktu BiH i Savjetu ministara BiH na izradi, razvijanju i usvajanju neophodnih protokola kojima je omogućeno dobijanje ove oznake”, saopšteno je iz Ministartsva.

U narednom periodu planirano je stvaranje pretpostavki da svi članovi turističke industrije, odnosno uposlenici, budu osposobljeni za rad u skladu s protokolima.

Iz Federalnog ministarstva pozivaju poslodavce i radnike iz industrije turizma da pohađaju kurseve vezane za Covid vodič i protokol Svjetskog savjeta za turizam i putovanja, koje je razvio USAID-ov

“Turizam”, a koji su u skladu s našim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima, te međunarodnom oznakom o sigurnom putovanju.

Federalno ministarstvo napominje da je pored dobijanja ove oznake potrebno da se zaposlenici u turizmu razumiju, a kompanije posluju u skladu s dobivenom oznakom, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Nema rešenja za Kosovo u kom nema Srbije: Vučićeva poruka na obeležavanju 17.marta

Bajden nazvao Putina “ubicom”