in

BH novinari: Zaustaviti nasilje prema Slađanu Tomiću i Danijalu Hadžoviću (FOTO)

Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) da u okviru svojih nadležnosti hitno bez ikakvih rezervi reaguje na širenje govora mržnje i pozive na nasilje prema novinarima Slađanu Tomiću i Danijalu Hadžoviću iza kojih stoje Jasmin Mulahusić i njegovi pratioci na društvenoj mreži Facebook.

“Jasmin Mulahusić, državljanin Luksemburga porijeklom iz BiH, u svojoj posljednjoj objavi na Facooboku ponovo je etiketirao i targetirao novinare Slađana Tomića i Danijala Hadžovića, iskazujući uvjerenje kako je ‘samo pitanje vremena’ kada će neko ‘sresti Slađana i Danijala i fino popričati s njima’. Takođe, Mulahusić je iznio niz neistina i huškačkih manipulacija o povezanosti porodice novinara Tomića sa Vojskom Republike Srpske i najtežim zločinima počinjenim tokom opsade Sarajeva”, saopšteno je iz Udruženja BiH novinari.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako Jasmin Mulahusić već godinama verbalno zlostavlja, prijeti i izlaže bezbjednosnim rizicima Slađana Tomića i druge novinare u BiH, a da Tužilaštvo BiH, policija i pravosudne instance uopšte nisu našle adekvatan pravni i institucionalni odgovor za sankcionisanje Mulahusića i njegovih “FB ratnika”, niti su poduzeli adekvatne mjere zaštite prava i bezbjednosti novinara.

“Za Upravni odbor BH novinara je nedopustivo i indikativno da se istraga protiv Jasmina Mulahusića vodi više od tri godine bez rezultata, iako su BH novinari, mnogi mediji i novinari dostavili desetine krivičnih prijava sa dokazima o prijetnjama, pozivanju na nasilje, uvredama na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, govoru mržnje i drugim krivičnim djelima opasnim po život i profesionalnu bezbjednost medijskih radnika. Mi u BH novinarima nemamo ni jedan razuman i pravno utemeljen odgovor na evidentnu neefikasnost bh.pravosuđa u ovom slučaju, osim da Jasmina Mulahusića od podizanja optužnice i suđenja u BiH štite politički moćnici i njihovi reprezenti u pravosudnim institucijama”, navedeno je u saopštenju.

Zbog svega navedenog, Upravni odbor BH novinara još jednom javno zahtijeva od Tužilaštva BiH da se urgentno posveti rješavanju “predmeta Mulahusić” i javnost obavijesti o svom radu.

“Naglašavamo još jednom kako je riječ o osobi koju je Tužilaštvo BiH ranije dovodilo u vezi sa terorističkim aktivnostima, koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi širenju mrzilačkih sadržaja nevjerovarnom brzinom”, dodaju iz Udruženja.

Istovremeno, BH novinari pozivaju i nadležne policijske organe da poduzmu adekvatne mjere zaštite kolega Slađana Tomića i Danijala Hadžoviću radi prevencije novih bezbjednosnih prijetnji.

Za veto na klevetu nema dovoljno ruku, na potezu Ustavni sud RS

Uhapšen maloljetnik koji je BMW-om udario dvije djevojke