Ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok sastala se danas i sa gradonačelnicima Sarajeva, Banjaluke i Mostara Benjaminom Karić, Draškom Stanivukovićem i Marijem Kordićem, s kojima je prošetala Baščaršijom, gdje je na poklon dobila fildžane i džezvu za kafu.

Oni su između ostalog, posjetili Kazandžiluk, Baščaršijski trg-Sebilj, Staru pravoslavnu crkvu, Gazi Husrev-begovu džamiju, Stari Jevrejski hram, te Katedralu Srca Isusova.

“Značajno je što smo danas sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Analenom Berbok obišli i našu Staru srpsku pravoslavnu crkvu na Baščaršiji koja je podignuta u XIV vijeku. Bila je ovo prilika da ministricu upoznamo i sa kulturnom baštinom našeg naroda”, poručio je Stanivuković.

Berbok je potvrdila da je Njemačka prijatelj Bosne i Hercegovine i da je oduvijek bila među zemljama koje zagovaraju njen put u Evropsku uniju.

Tokom susreta sa gradonačelnicom Sarajeva, razmatrane su i opcije za uspostavljanjem veza Sarajeva sa njemačkim glavnim gradom Berlinom, koje bi diplomatijom gradova dodatno osnažila odnose dviju zemalja.

“Razgovarali smo o turbulentnim političkim vremenima u našoj zemlji koji zahtijevaju krajnje odgovornu i transparentnu vlast, novu mladu generaciju političara koji moraju biti aktivni nosioci promjena u BiH”, istakla je Karićeva.Izvor:
Share.