in

Beogradskom profesoru zabranjen ulazak u BiH jer predstavlja opasnost po bezbednost BiH

Pripadnici Granične policije BiH danas su na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Profesor Ković izjavio je Srni da mu je ulazak u BiH zabranjen danas oko 16.00 časova na osnovu rješenje koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

“Od mene je zatraženo da potpišem rješenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio”, istakao je profesor Ković.

On je rekao da pretpostavlja da je nekome u Sarajevu zasmetala njegova javna riječ i mišljenje, jer ne vidi bilo kakav drugi razlog da se univerzitetskom profesoru zabrani ulazak u BiH, odnosno u Republiku Srpsku.

“U BiH se izgleda kažnjava mišljenje, sloboda misli i govora. Ako je to ogrešenje jednog univerzitetskog profesora onda to više govori o vlastima u Sarajevu, nego o meni”, konstatovao je Ković, koji je 13 godina i gostujući profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da je posljednji put u BiH boravio na Svetosavskoj akademiji u Prijedoru, potom je držao javne tribine u Banjaluci, studentima Fakulteta političkih nauka, te u Brčkom i da je bez problema ušao u zemlju.

“Nekome je, vjerovatno, zasmetala moja javna riječ. Uprkos tome, nastaviću slobodno i javno da iznosim svoje mišljenje”, naglasio je Ković.

Novak Đoković s porodicom stigao u Visoko

Vulin: Pišite nam kada u EU budete primali slobodne zemlje i narode