I ove godine smo pozvali Međunarodne izborne posmatračke misije da posmatraju izbore u BiH, a juče smo čuli da će kompletan izvještaj biti gotov pred kraj godine, rekao je ambasador BiH pri OEBS u Beču Siniša Bencun.

“Mogli smo čuti da su izbori bili dobro organizovani. Samu kampanju ocijenjuju kao dobru i taktičnu, kako na terenu, tako i na društvenim mrežama. Izborni dan je bio miran”, rekao je Bencun za RTRS.

Kako on navodi, Međunarodna izborna posmatračka misija se takođe kratko osvrće na nametanje izmjene Izbornog zakona BiH.

Bencun ističe da većih iznenađenja nije bilo, osim drastičnog poraza Bakira Izetbegovića.

“Određeno iznenađenje jeste njegov poraz, ali svakako treba analizirati isti”, istakao je Bencun.

Kaže, izbori za predsjednika Srpske su bili zbunjujući za građane.

“Što se tiče predsjednika Srpske, imali smo prve informacije iz stranačkih štabova, iako smo imali oprečne rezultate iz dva politička štaba, što je zbunilo građane. Јedni su zaspali sa jednom informacijom, a probudili se s drugom”, dodao je Bencun.

Ističe kako je Cenrtalna izborna komisija BiH na izborni dan pod velikim pritiskom.

“CIK radi pod velikim pritiskom na izborni dan, ali trebaju da omoguće u doba uspona tehnologije, u realnom vremenu vidimo podatke glasanja”, kaže Bencun.

Dodaje da i političke partije već imaju ozbiljne elektronske baze, koje dobijaju podatke u realnom vremenu, ali i poprilično relevantnu sliku.

Kada je riječ o procentu nevažećih listića, Bencun kaže da taj broj ne odudara mnogo u posljedim godinama.

“Svake izbore govorimo o procentu nevažećih listića, a kada pogledate godinama unazad taj trend ne odudara mnogo. Obično je taj broj veći za člana Predsjedništva BiH. Vjerujem da određeni broj birača i namjerno ostavlja listiće nepopunjene, koji šalju određenu političku poruku. Sa ovakvim izbornim sistemom još uvijek se ništa neće promijeniti”, zaključio je Bencun.Izvor:
Share.