Ministarstvo inostranih poslova BiH sa mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništva treba da sprovodi politike koje su usaglašene na nivou Predsjedništva BiH i na toj sinhronizaciji trebaće da radi naredni sastav Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, ocijenio je ambasador BiH pri OEBS-u u Beču Siniša Bencun.

Bencun je naveo da je spoljna politika, u principu, ogledalo odnosa na unutrašnjem planu, te dok se ne srede odnosi među ključnim partnerima, BiH će imati dvije ili tri spoljne politike, a ne jednu.

-I na strateškom planu BiH nema odgovarajuće akte skorijeg datuma koji bi bolje uredili ovu oblast, pa se ostavlja mnogo prostora za lične manevre – izjavio je Bencun Srni.

On je napomenuo da se to ogleda i kod aktuelne krize na globalnom planu.

-Na primjer, iako BiH nije zauzela nikakav stav u pogledu sukobra u Ukrajini i uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, zavisno od toga ko je ambasador, BiH se pridružuje ili ne pridružuje stavovima EU u tom pogledu – rekao je Bencun.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je rekao da je politika na nivou BiH potpuno propala na međunarodnom planu, te da postoji potpuna zloupotreba institucija jer su muslimani svoju politiku prikazivali kao politiku BiH i da će Republika Srpska insistirati da ima svog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara.

Share.