Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je posjetio Brčko Distrikt. Zajedno sa prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Distrikt Brčko, Michaelom Scanlanom, on se sastao sa vladom, odgovornim za provođenje zakona i borbu protiv korupcije, predstavnicima poslovne zajednice u Brčkom te posjetio Luku Brčko.

“Snaga Brčkog leži u njegovom multietničkom karakteru. Ono svaki put iznova dokazuje da ostaje opredijeljeno za mirnu i zajedničku budućnost svih svojih građana, kao jedne zajednice. Politički lideri u Distriktu svaki dan biraju da rade zajedno i da ne dopuste vanjskim krizama da utiču na suživot, koji je preživio toliko izazova”, izjavio je Christian Schmidt.

Konstatovao je da Brčko nastoji da ide dalje od pukog suživota, ka stvaranju zajedničkog prosperiteta.

“Od ključne važnosti je reforma državne službe, kako bi se osiguralo dobro upravljanje; razvoj saobraćajne infrastrukture, kako bi se potakao rast privatnog sektora; te nove institucije posvećene iskorjenjivanju korupcije. Vlasti Brčkog moraju zajedno ostvariti sve to, kako bi motivirale mlade da svoje živote grade u Distriktu, a Brčko pretvorile u jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Bosni i Hercegovini”, rekao je visoki predstavnik.

Share.