Dvadesetpetogodišnja I. R. inače kćerka policijskog inspektora iz Brčkog ostaje u pritvoru još dva mjeseca, nakon što je nadležni sud prihvatio prijedlog tužilaštva.Također, u drugostepenom postupku pritvor je određen i njenom ocu.

Kako su kazali iz Tužilaštva Brčko distrikta, kćerki policijskog inspektora, koja se sumnjiči za prodaju marihuane, amfetamina i ekstazija, pritvor je produžen usljed opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo.

“Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta izveli su 16. januara operativnu akciju kodnog naziva ‘Dama’, koja je rezultirala razbijanjem organizirane grupe za promet opojnih droga, a kojom je rukovodila upravo I. R. Uhapšeni članovi ove grupe su nakon policijskog i tužilačkog zadržavanja pušteni da se brane sa slobode, dok je za I.R. Tužilaštvo predložilo određivanje pritvora”, naveli su iz tužilaštva.

Kako je obrazloženo, ona je s ciljem sticanja finansijske koristi organizirala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga Cannabis Sativa L, Amfetamin Speed i MDMA Extasy.

“Tako organizirana grupa na ovom području djelovala je od kraja januara 2023. godine do dana hapšenja, neovlašteno prometujući više od dva kg marihuane, preko pet kg amfetamina i neutvrđenu količinu tableta MDMA Extasy. Prije isteka jednomjesečnog pritvora, Tužilaštvo je podnijelo prijedlog da se trajanje ove mjere produži, što je sud i prihvatio produživši joj pritvor za dva mjeseca”, dodali su.

Osumnjičena može izjaviti žalbu na ovu odluku, a u međuvremenu Tužilaštvo nastavlja istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Podjetimo, u nastavku akcije “Dama” istražne aktivnosti proširene su i na policijske inspektore I. Ristića (49), oca osumnjičene, kao i na njegovog kolegu S. Denića (48), koji su odmah sutradan uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

“Njih dvojicu sumnjiči se da su tokom 2022. i 2023. godine, znajući da se A. T. i Ristićeva kćerka I. R bave neovlaštenim prometom opojnih droga, iskoristili službeni položaj kako bi im pribavili korist. Sumnja se da su u više navrata zahtijevali i primili novac da ne preduzmu službene radnje otkrivanja i gonjenja osoba koje se bave neovlaštenim prometom opojnih droga”, kazali su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Pošto je po žalbi Tužilaštva, Apelacioni sud ukinuo odluku kojom je niži sud prvobitno odbio pritvoriti osumnjičene, Osnovni sud otklonio je ranije propuste odredivši im pritvor od jednog mjeseca. Njima je pritvor pravosnažno određen usljed bojazni da bi utjecajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak.

Share.