in

Arnautović: Interesuje nas paljenje, markiranje, nepravilno pakovanje listića

Foto: Klix

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Suad Arnautović danas je obrazložio koja je uloga glavnog centra za brojanje glasova, a koji se nalazi u Sarajevu. Naglasio je da se sve aktivnosti provode u skladu sa zakonom.

Napomenuo je da su tehničkim izmjenama Izbornog zakona, koje je 3. augusta ove godine nametnuo visoki predstavnik Christian Schdmit, CIK-u date dodatne nadležnosti.
“Problematiziraju se naše naredbe. Imali smo pravnu situaciju do 3. augusta koja CIK-u nije davala ova ovlaštenja. Tada je izmijenjen Izborni zakon i tim izmjenama proširen je Član 6 stav 7 Zakona kojim je propisano da CIK po odlučivanju na osnovu službene dužnosti ima mogućnost da naredi glavnom centru za brojanje. To je novina u odnosu na sve ostalo, u odnosu na neutemeljene kritike da smo mi nešto nezakonito radili, tj. da je ovo preuranjena aktivnost”, napomenuo je Arnautović.

Poručio je da je potrebno čitati zakone i pratiti odluke CIK-a. Obrazložio je koja je uloga glavnog centra za brojanje u kojem će se ponovo brojati glasovi za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

“Mi smo institucija koja nadzire zakonitost rada općinskih/gradskih komisija i biračkih odbora. Mi smo zbog utvrđivanja i objedinjavanja rezultata naredili komisijama da se otvore vreće sa glasačkim listićima. Sada neko postavlja pitanje kako to neko može. To problematiziraju oni kojima se to ne sviđa. To je tehnička radnja koja nije nezakonita. Uopće nas ne interesuje kakvi su rezultati izbora”, naveo je.

Prema njegovim riječima, interesuje ih paljenje, markiranje, nepravilno pakovanje listića, nedostavljanje vreća sa neiskorištenim listićima.

Direktor glavnog centra za brojanje Goran Mišković je istakao da će se otvaranjem vreća utvrditi da li su se desile neke nepravilnosti tokom Općih izbora održanih 2. oktobra.

Počelo kontrolno brojanje glasova za predsjednika Srpske

RTRS: CIK nije obezbijedio adekvatne uslove za TV prenos