Spaljivanje zastave Republike Srpske u Zenici i napad na kuću srpske porodice u mostarskom naselju Bijelo Polje provokacije su koje podižu napetost i služe unošenju podjela u tim sredinama, rečeno je Srni u Ambasadi SAD u BiH.

Na upit Srne da li će međunarodna zajednica nastaviti da prećutno odobrava provokacije i neadekvatno reagovanje vlasti u Federaciji BiH u smislu zaštite prava i imovine Srba, iz Ambasade su naveli da SAD osuđuju svaki čin nasilja i netolerancije u BiH.

Kako navode, takvi postupci narušavaju povezanost cjelokupnog društva i prijetnja su bezbjednosti i stabilnosti BiH.

Na pitanje da li provokacije i prećutno odbravanje ovakvih incidenata predstavljaju poruku da su Srbi, iako su konstitutivni narod, nepoželjni u FBiH odgovreno je da je stav SAD da je odgovornost vlasti u BiH na svim nivoima, posebno političkih lidera da jačaju okruženje koje vodi pomirenju.

“Podržavamo sve građane ove zemlje koji rade na promovisanju pomirenja, podržavaju mir i stabilnost u BiH”, rečeno je iz Ambasade SAD.

U Zenici je sinoć zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je “Alahu ekber” i “Tekbir”. Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave Armije RBiH. Vandalski čin dogodio se na dan kada je Republika Srpska obilježavala svoj praznik – Dan Republike.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić. Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić potvrdio je Srni da je 7. januara Policijska stanica Sjever dobila prijavu da je kamenovana kuća u vlasništvu lica čiji su inicijali B.Š.

Grupa građana sinoć je protestovala ispred Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a na lice mjesta izašla je i policija kako bi obezbijedila objekat.

U američkoj Ambasadi ovaj slučaj u Konjicu nisu komentarisali.Izvor:
Share.