in

Akcija “Kamen”: SIPA uhpsila četiri osobe zbog organizovanog krijumčarenja droge

U akciji “Kamen” policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili četiri osobe i oduzeli dva kilograma skanka.

Naime, pripadnici SIPA su realizovali akciju na području Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i Unsko – sanskog kantona kao i u Banjaluci.

“Pretresi stambenih i poslovnih prostorija kao i pokretnih stvari, su izvršeni na jedanaest lokacija koje su u vlasništvu osumnjičenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama iz člana 195, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene iz člana 193. i pranje novca iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, navode iz SIPA.

Uhapšeni su sprovedeni u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

“Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta dva kilograma opojne droge skank, jedno putničko motorno vozilo, pištolj sa pripadajućom municijom, mobilni telefoni kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena naprijed navedena krivična djela”, navode iz SIPA.

Dodaju da je akcija “Kamen” realizovana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovie, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo, Zeničko dobojskog kantona, Unsko sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Višegodišnjim radom policijskih službenika SIPA-e u ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičena lica u periodu od 2019. godine do danas izvršila isporuke većih količina opojne droge i to oko 300 kilograma opojne droge spid, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu spid, 42 litra amfetaminskog ulja kao i četiri veće kese opojne droge ekstazi ( od po kilogram) i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra). Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja su vršene kako iz BiH u Evropsku uniju tako i iz Evropske unije u BiH čija vrijednost se izražava u višemilionskim iznosima”, navode iz SIPA.

U navedenom predmetu je ostvarena međunarodna saradnja sa policijskim službenicima USKOK-a Republike Hrvatske.

Takođe, pribavljene su i komunikacije preko Sky aplikacije i provedene i druge istražne mjere i radnje.

Poplavljen i auto-put “9. januar” (VIDEO)

Nesreća u Bijeljini: Automobil udario dijete