Dvadesetpetogodišnja I. R. iz Brčkog, koja je formirala grupu za prodaju droge, kćerka je policijskog službenika I. Ristića koji je također uhapšen u akciji “Dama”. Njemu, ali i njegovom također uhapšenom kolegi S. Deniću sud je odbio odrediti pritvor.
Naime, Osnovni sud Brčko distrikta odbio je prijedlog tamošnjeg Tužilaštva za određivanje pritvora policijskim službenicima I. Ristiću (49) i S. Deniću (48), koji su prije dva dana uhapšeni u nastavku operativno-policijske akcije “Dama”.
Umjesto pritvora koji je predložen usljed bojazni da bi utjecajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak, sud je osumnjičenima izrekao mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima.

“Ristića i Denića sumnjiči se da su tokom 2022. i 2023. godine, znajući da se A. T. i Ristićeva kćerka I. R, koja je dan ranije uhapšena u okviru iste akcije, bave neovlaštenim prometom opojnih droga, iskoristili službeni položaj kako bi im pribavili korist”, navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Dodaju da se sumnja da su njih dvojica u više navrata zahtijevali i primili novac da ne preduzmu službene radnje otkrivanja i gonjenja osoba koje se bave neovlaštenim prometom opojnih droga, propisane Zakonom o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

“Kako se navodi u tužilačkom prijedlogu za određivanje pritvora, oni su pribavljali korist I. R. i A. T. u vidu omogućavanja nesmetane prodaje opojnih droga, osiguravanja povoljnijeg položaja u krivičnim postupcima za I. R, ali i u vidu stvaranja ubjeđenja kod konzumenata i prodavača opojnih droga da ona ima zaštitu policijskih službenika i da može ostvariti efektivnu kontrolu nad njihovim postupcima”, naglašavaju iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Podsjetimo, protiv Ristićeve kćerke I. R. i većeg broja osoba, duže vrijeme intenzivno se sprovode istražne aktivnosti koje su nastavljene 16. januara izvođenjem operativne akcije kodnog naziva “Dama” i hapšenjem većeg broja osoba.

“Sumnja se da je ona s ciljem stjecanja finansijske koristi organizirala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga Cannabis Sativa L, Amfetamin Speed i MDMA Extasy. Tako organizirana grupa na području distrikta Brčko djelovala je od januara prošle godine do izvođenja ove akcije, neovlašteno prometujući više od dva kg marihuane, preko pet kg amfetamina i neutvrđenu količinu tableta MDMA Extasy”, ističu iz brčanskog tužilaštva.

I. R. je zajedno s nekoliko pripadnika ove grupe uhapšena, a na prijedlog Tužilaštva jučer joj je određen pritvor od jednog mjeseca zbog sumnje da je počinila krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

U međuvremenu, istražne aktivnosti proširene su i na I. Ristića, njenog oca, kao i na S. Denića, policijske službenike Policije Brčko distrikta BiH koji su zatim, prije dva dana, lišeni slobode zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Pošto su sprovedeni pred tužioca i ispitani u ovoj instituciji, Tužilaštvo Distrikta je za njih, takođe, predložilo određivanje pritvora, što je Osnovni sud Brčko Distrikta odbio izrekavši im mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima.

Cijeneći da se ovom blažom mjerom ne mogu postići ciljevi uspješnog vođenja krivičnog postupka, Tužilaštvo će na ovu sudsku odluku izjaviti žalbu.Izvor:
Share.