in

U srijedu vanredna sjednica o razrješenju gradonačelnika Brčko

Vanredna sjednica Skupštine Brčko distrikta biće održana u srijedu, 15. marta, kada će se poslanici izjasniti o smjeni gradonačelnika Eseda Kadrića na osnovu zahtjeva grupe bošnjačkih poslanika.

Zahtjev za smjenu gradonačelnika Brčkog iz SDA Kadrića podnijelo je sedam poslanika iz SBiH, SBB-a, SDP-a, NiP-a i nezavisni poslanik iz romske nacionalne manjine.

Zahtjev su dostavili Skupštini 1. marta, a kao razlog za smjenu su naveli to da distrikt nije na stepenu razvoja na kojem bi trebalo da bude.

Prema Poslovniku o radu Skupštine, da bi odluka o razrešenju gradonačelnika bila usvojena potrebno je da je podrži 19 poslanika čiji glasovi uključuju i afirmativne glasove.

To znači da je u trenutku rasprave i glasanja o razrešenju gradonačelnika potreban najmanje glas jednog poslanika iz reda hrvatskog naroda i najmanje po tri glasa poslanika iz reda srpskog i bošnjačkog naroda.

Prema Statutu distrikta, gradonačelnika bira Skupština i on može biti ponovo izabran. Obavlja svoje dužnosti za vrijeme mandata Skupštine koja ga je izabrala i ostaje na funkciji do izbora novog gradonačelnika, a može dati ostavku ili biti razriješen s dužnosti prije isteka mandata.

Gradonačelnika može da razriješi Skupština samo iz opravdanih razloga, a nakon predloga najmanje pet poslanika.

Poslanik SBiH Zijad Nišić rekao je ranije da imaju poseban razlog za smjenu Kadrića jer je smijenio člana Vlade distrikta iz SBiH Nedima Hamzabegovića u vrijeme kada Stranka nije učestvovala ni u kakvim pregovorima niti je pravila scenario smjene jer nije imala zeleno svjetlo iz centrale.

Nišić, koji je kandidat za gradonačelnika, ocijenio je da je na taj način eleminisana mogućnost da se koalira sa SDA.

On je tada pojasnio da se inicijativa za smjenu gradonačelnika prenijela sa viših nivoa vlasti u BiH, navodeći odlazak mladih, neefikasnu borbu u suzbijanju korupcije, usporen razvoj.

Zamjenik gradonačelnika Brčkog iz HDZ-a Anto Domić rekao je juče novinarima da se prilikom formiranja aktuelne vlasti u distriktu nakon posljednjih lokalnih izbora zauzeo princip da pripadnici onog naroda, koji imaju većinu poslanika, odnosno blok, imaju primat prilikom participaranja u vlasti.

Najveća žitnica u BiH pretvara se u pašnjake, Semberija je ostala bez 10 hiljada poljoprivrednika

Javni konkurs za prijem 29 pripravnika u Gradsku upravu Grada Bijeljina