in

U Brčkom otvorena izložba “Žene humanitarke”

U Galeriji Gradske vijećnice u Brčkom danas je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Žene humanitarke“ koja u fokusu ima međunarodni humanitarni rad žena u situacijama nakon prirodnih katastrofa i ratova širom svijeta.

Izložbu je podržala Ambasada Francuske u našoj zemlji i projekat je deset nevladinih organizacija iz Francuske, a u Brčkom je upriličena uz pomoć Omladinskog centra „Vermont“.

“Izložba predstavlja raznovrsnost misija u kojima žene pomažu najslabijima u svijetu i kroz ovu izložbu mi želimo odati priznanje svim ženama koje svakodnevno pomažu drugima i čine društvo boljim. Ove fotografije nas podsjećaju da žene imaju svoje mjesto u svim sektorima i svim poslovima i da nećemo postići jednakost spolova i osamostaljivanje žena bez opće mobilizacije za njihovo puno učešće u društvu”, istakla je Njena Ekselencija Christine Toudic, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini

Gradonačelnik Esed Kadrić je kazao da Vlada Distrikta ulaže napore kako bi se pružila adekvatna podrška kvalitetnom funkcionisanju nevladinog sektora, posebno u promociji istinskih, pravih i zdravih vrijednosti.

„Današnja izložba promoviše one nepoznate, vrijedne žene koje su spremne da žrtvuju sebe i da posvete svoj život u borbi za obespravljene, za zaštitu i pomoć drugima. Poruka ove izložbe je jako važna za nas, za našu političku zajednicu, kako bi nas dodatno motivisala da budemo podrška jedni drugima“, istakao je Kadrić.

“Dosadašnje analize su nam pokazale da su žene zastupljene na samo 17 % funkcija u Brčko distriktu iako je neupitno da su oduvijek bile, a i danas su stub porodice, a samim tim i društva. Heroine koje smo izabrali na ovim fotografijama su samo neke koje oslikavaju društvo u kojem želimo živjeti i koje želimo slijediti. Takvih je mnogo i u Brčkom i nadam se da ćemo sledeću izložbu imati sa ženama Brčkog”, istakao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra “Vermont”.

Prisutnima se obratio i supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan, a otvaranju izložbe su prisustvovali i dogradonačelnik Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić, šef Policije, glavni koordinator Vlade kao i mnogobrojni gosti iz političkog, privrednog i javnog života Brčko distrikta.

Izvor: Radio Brčko

Izložba je otvorena do 28. februara 2022. godine.

Medvedev se povukao, Đoković ostaje prvi

Čović: Dodik nije problem BiH, Srpska realnost od Dejtona pa nadalje