in

Srpski blok će podržati smjenu gradonačelnika u Brčkom

Nakon što je ostala bez vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i vrlo vjerovatno na nivou FBiH, SDA će u opoziciju i u Brčko distriktu, gdje će danas na sjednici Skupštine biti smijenjen njihov gradonačelnik Esed Kadrić.

“Ništa nije gotovo dok se ne izglasa. Zasad postoji ta inicijativa i postoji trenutno većinsko raspoloženje Bošnjaka unutar njihove većine da stvore novi bošnjački blok, i mi kao srpski blok zainteresovani smo samo da se ispoštuje princip većinskog predstavljanja”, rekao je za “Nezavisne novina” Siniša Milić, predsjednik Skupštine distrikta Brčko.

Inače, smjenu gradonačelnika Kadrića zatražili su SDP, SBB, NiP i Stranka za BiH. Ove četiri stranke u Skupštini distrikta Brčko imaju sedam, od ukupno 12 poslanika Bošnjaka, i gotovo je izvjesno da će SDA ostati bez gradonačelnika, a samim tim i bez dva mjesta u Vladi Brčko distrikta. Pored sedam poslanika koji dolaze iz SDP-a, SBB-a, NiP-a i Stranke za BiH, uz ove stranke je i jedan od poslanika nacionalnih manjina. Za smjenu gradonačelnika biće neophodno 19 od 31 poslanika, a s obzirom na to da će smjenu podržati i poslanici iz srpskih i hrvatskih stranaka, kako stvari sada stoje, biće i više nego dovoljno ruku da SDA ode u opoziciju.

“Smjena gradonačelnika neće uticati na Srbe i njihov položaj. Iako smo heterogeni i iz više političkih partija stabilni smo i jedinstveni u stavu da jednoglasno nastupamo na sjednici Skupštine. Ukoliko bude većina na bošnjačkoj strani koja bude stajala iza smjene, Srbi će podržati, a ako ne bude većine od strane Bošnjaka, vidjećemo šta ćemo”, rekao je Milić.

Nakon smjene Kadrića, za novog gradonačelnika Brčko distrikta biće predložen je Zijad Nišić, iz Stranke za BiH, koji je aktuelni poslanik u Skupštini. Sa Nišićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt, a on je nedavno rekao da se inicijativa za smjenu prelila sa viših nivoa vlasti u BiH te da su razlozi za rekonstrukciju vlasti identični kao i na ostalim nivoima u BiH.

“Brčko distrikt i pored svih političkih i ekonomskih protekcija međunarodne zajednice nije odmakao od loših statistika koje prate i ostale dijelove BiH. Brčko distrikt je trebalo da bude region evropske klase, ali to nije. Međutim, može biti”, rekao je nedavno Nišić.

I pored brojnih nastojanja, juče nismo uspjeli stupiti u kontakt sa Esedom Kadrićem, gradonačelnikom Brčko distrikta, jer se nije javljao na mobilni telefon.

Inače, u odnosu na broj stanovnika, Brčko distrikt ima jedan od najvećih budžeta u regionu. Po popisu stanovništva 2013. godine, u njemu je bilo nešto više od 83.000 stanovnika, a ove godine raspolažu budžetom od 282.353.760 KM, što je ubjedljivo najviše od osnivanja distrikta. Najviše prihoda Brčko distrikt dobija po osnovu PDV-a, a odlukom visokog predstavnika Brčko distrikt dobio je koeficijent krajnje potrošnje od 3,55 odsto i to se nikada nije promijenilo, iako je bilo raznih inicijativa da se to promjeni.

Primjera radi, budžet Banjaluke, koja ima oko 200.000 stanovnika, je 185 miliona KM ili gotovo sto miliona manje od distrikta Brčko s tim da Brčko ima troškove za policiju, prosvjetu i zdravstvo, koje lokalne zajednice uglavnom nemaju.

Lajčak: Ako nema ZSO, nema ni dogovora

Ukrao iz audija u Banjaluci 5.000 KM