in

“Pošte Srpske” traže pomoć nadležnih kako bi sačuvale nekretnine: I distrikt bi da otme imovinu Srpske

Pojedini čelnici Brčkog pokušavaju da otmu imovinu “Pošta Srpske” na području distrikta, zbog čega je to javno preduzeće zatražilo pomoć republičke Vlade, koja je zbog novonastale situacije alarmirala i Pravobranilaštvo RS od kojeg je zatraženo da pruži pravnu i stručnu pomoć u zaštiti imovine Republike u najnovijem sudskom sporu.

Takav zaključak Vlada je donijela nakon što su se “Pošte Srpske” obratile Ministarstvu saobraćaja i veza RS za pomoć povodom najnovije tužbe Brčkog protiv “Pošta”. Tužbom distrikt želi da oduzme objekat na tri etaže i zemljište koje se nalazi u strogom centru distrikta.

– U toj zgradi nalazi se sjedište Radne jedinice za poštanski saobraćaj Brčko i u slučaju gubitka spora postoji mogućnost organizacione promjene u “Poštama” – navedeno je u dokumentu u koji je “Glas Srpske” imao uvid.

U tom dokumentu piše da su objekti koje koristi Radna jedinica za poštanski saobraćaj Brčko izgrađeni šezdesetih godina prošlog vijeka sredstvima tadašnjeg PTT-a, a čiji su pravni nasljednik upravo “Pošte Srpske”.

– Te nepokretnosti u Brčkom upisane su u poslovne knjige preduzeća, a na osnovu Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima izvršena je promjena vlasničke strukture prodajom dijela državnog kapitala i u sudski registar je upisano preduzeće kao akcionarsko društvo sa većinskim državnim kapitalom. Početni bilans stanja za privatizaciju je sačinjen prema stanju 30. juna 1998. godine, a tek 18. avgusta 1999. godine donesen je Aneks na Konačnu arbitražnu odluku kojim je javna imovina na području Brčko distrikta proglašena javnom imovinom distrikta – navedeno je u dokumentu koji je bio pred ministrima.

I Kancelarija za upravljanje javnom imovinom tražila je od “Pošta Srpske” prethodne dvije godine informaciju po kom pravnom osnovu to preduzeće koristi nepokretnosti na području Brčkog.

– Na svaki od dostavljenih dopisa “Pošte Srpske” su odgovorile. Naveli su po ko zna koliko puta da je preduzeće u posjedu imovine 60 godina, te da bez sprovođenja postupka pred nadležnim organima i određivanja naknade koja bi bila isplaćena preduzeću, kao vlasniku nepokretnosti, iste ne mogu biti oduzete. Ukazano je i na interes građana, ali i samog distrikta na čijoj se cijeloj teritoriji pružaju poštanske usluge – navedeno je u dokumentu koji je sačinilo Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

Brčko se oslanja na odluku međunarodnog Tribunala kojom je definisano da sva javna imovina, odnosno ona koja do početka marta 2000. nije bila u privatnom vlasništvu, predstavlja imovinu distrikta.

– Ta odluka Tribunala koristi se kao glavni osnov za podizanje tužbe, a radi oduzimanja imovine javnog poštanskog operatera. Sve to rezultiralo je da je Brčko nedavno pred Osnovnim sudom distrikta podnijelo tužbu protiv “Pošta Srpske”. U toj tužbi traže da im se predaju u posjed nekretnine koje koriste “Pošte” na području Brčkog – navedeno je u dokumentu.

Iz “Pošta Srpske” poručuju da će uložiti sve moguće napore da sačuvaju svoju, odnosno imovinu Republike Srpske.

– Imamo dokaze da je imovina pripala “Poštama Srpske”. Dakle, to je bila zajednička imovina PTT sistema, a nakon podjele “Pošte” i “Telekoma” sva imovina je pripala javnom preduzeću Srpske, pa tako i objekat i zemljište u Brčkom. U tom objektu, koji se nalazi u strogom centru Brčkog, posluje naša radna jedinica, u kojoj imamo 64 radnika – kazala je “Glasu” zamjenica direktora “Pošta Srpske” Snježana Martić.

Pokušaj oduzimanja imovine od “Pošta Srpske” u Brčkom, navodi ona, traje skoro 20 godina.

– Prvi pokušaj oduzimanja bio je još 2005. godine, ali smo to obustavili. U jednom trenutku imali smo tužbu protiv Brčkog zbog pokušaja nezakonitog oduzimanja, ali smo izgubili. Cijeli proces je nekako stajao prethodnih godina. Međutim, bili smo neprijatno iznenađeni kada nam je nedavno stigla tužba u kojoj traže da im predamo objekat i zemljište. Zatražili smo mišljenje Vlade RS, pomoć Pravobranilaštva i skrojili smo odgovor na tužbu. Zakazano je i ročište u septembru. Pripremićemo se i pokušati da odbranimo našu imovinu – naglasila je Martićeva.

Imovina “Pošta Srpske”, navodi Martićeva, je imovina Republike Srpske, koja je većinski vlasnik preduzeća za poštanski saobraćaj Republike.

– To je imovina Republike Srpske. Kako neko može za nešto što je neko pravio i gradio, ulagao u tu imovinu, odlukom nekog tamo tribunala ili koga već reći: “To nije više vaše, već je naše”. Šta ćemo mi sada, doći u situaciju da nas neko iseli iz našeg objekta ili na nametnu kiriju koju oni žele? Da li imamo interes da radimo?! Da li je cilj svega da “Pošte Srpske” budu istjerane sa teritorije Brčkog – upitala je Martićeva.

Sa gradonačelnikom Brčkog Zijadom Niošićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Šira akcija

Iz “Pošta Srpske” su u opširnom dokumentu, koji su proslijedili na adresu Ministarstva saobraćaja i veza RS, o pitanju tužbe Brčkog protiv tog javnog preduzeća naveli i da je taj potez dio šire akcije osporavanja nepokretne imovine Republike Srpske.

– Takođe, nije nam jasno kako je moguće da je došlo do predaje ove i ovakve tužbe Osnovnom sudu u Brčkom u aprilu ove godine, imajući u vidu da u vlasti u distriktu sjede i, pretpostavljamo, aktivno participiraju i srpski kadrovi – navele su “Pošte Srpske” u dopisu.

Pekara neće da služi policajce

Vojni puč u Gabonu: Vojska tvrdi da je preuzela vlast i zatvorila granice