in ,

Na području Bijeljine i Brčkog uhapšena grupa zbog šverca voća i povrća: Oduzeta veća količina novca, između ostalog i rokovnici

Foto: SIPA BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su realizovali operativnu akciju “Divič”, u okviru koje su na području Brčko distrikta i Bijeljine pretresli poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na ukupno 17 lokacija.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju SIPA-e, slobode je lišeno 11 lica koja su sprovedena u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 15.360,00 KM, 48.885,00 eura, 320.010,00 dinara (RSD), 16 rokovnika – notesa sa raznim evidencijama, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela.

Iz SIPA-e su također naveli da se uhapšeni sumnjiče za činjenje krivičnih djela “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “Krijumčarenje”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Nesavjestan rad u službi”, “Davanje dara i drugih oblika koristi”, i “Primanje dara i drugih oblika koristi” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine te krivična djela “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” i “Primanje mita” propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Navedena grupa je krijumčarila i prevozila različite vrste robe (od čega je većinski dio bio voće i povrće) preko državne granice sa područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i obratno preko Graničnog prijelaza Popovi – Pavlovića most.

Šok u Bijeljini: Pritvorenik se ubio u policijskoj stanici!

Drama u bh. porodici: Otac nožem nasrnuo na kćerku, oboje završili u bolnici