in

Željku Samardžiću nije dozvoljeno da održi koncert u Splitu: Njegova muzika nije primjerena

Nakon otkazivanja koncerta Ane Bekute i Dragana Kojića Kebe, stiglo obaveštenje i da Željku Samardžiću neće biti dozvoljeno da peva u Splitu

Željku Samardžiću zabranjeno da nastupa u Splitu
IZVOR: KURIR TV PRINTSCREEN
Srpski pevač Željko Samardžić neće pevati pred splitskom publikom na Sustipanu odlukom direktora Park šume “Marjan” Marka Pejnovića. Hrvatski mediji prenose da je Samardžićev tim dobio negativan odgovor na zahtev za održavanje koncerta 19. avgusta, u kojem je jednostavno stajalo “Vaš zahtev je odbijen”.

Odgovor je stigao od Javne ustanove za upravljanje Park-šumom “Marjan” i drugim zaštićenim prirodnim vrednostima na području grada Splita, i upućen je organizatorima koncerta nakon njihovog zahteva za izdavanje jednokratne koncesione dozvole radi održavanja Samardžićevog koncerta na pomenutoj lokaciji.

Marko Pejnović je Slobodnoj Dalmaciji dodao: “Odluka je moja. Ja sam je doneo i imam na to pravo. Muzika Željka Samardžića ne odgovara Sustipanu”.

Do sada su na Sustipanu koncerte održali Josipa Lisac, Urban, Božo Vrećo, The Frajle, Gibonni, Goran Bregović, Massimo Savić, Darko Rundek, Sergej Ćetković, Vlatko Stefanovski, klapa Rišpet, Crvena Jabuka… Ali Željko Samardžić, za neke pop-folk pevač, a za druge izvođač zabavne muzike neće biti na njihovom mestu.

Organizatori podsećaju da je reč o muzičaru koji puni velike sale na celoj teritoriji bivše Jugoslavije zbog čega ih je zabrana još više zatekla. Direktor kompanije koja je htela da organizuje koncert Domagoj Petričević navodi da je nakon zakazivanja termina pre dve sedmice potrebnu dokumentaciju za sporni događaj poslao na adresu javne ustanove i da jednodnevni najam inače košta 2.700 evra. A kada je dobio negativan odgovor zatražio je i obrazloženje takve odluke koju nije dobio ni posle četiri dana čekanja.

“Zanima nas ko je taj koji procenjuje šta je prikladno, a šta nije. Direktor park-šume! Željko Samardžić je do sada nastupao u arenama u svim gradovima Hrvatske. On ih puni bez problema. S obzirom na to da balade čine 90 posto svih njegovih pesama i da je veoma popularan među ženskim delom publike i da mu je majka Hrvatica… Ne vidimo razlog za takvu odluku.To je uvod u cenzuru u red u koje će neko odrediti šta se može, a šta ne može slušati”, rekao je Petričević.

Dodaje da bi najbolji način da se taj isti događaj zabrani bio da se održi, a da niko ne dođe, što bi značilo da niko ne podržava tu muziku.

“A ne da se brani na ovaj način. Spaladijum arena je zatvorena. Sportski objekti su prioritet na Gripama. Tamo su sportisti, ali i sajmovi, koji su tamo preneti iz Spaladijuma. Nema ni slobodnih termina… Jednostavno nema adekvatne adrese u Splitu za događaj ovakvog tipa. Nema alternativne lokacije za koncert od dve do tri hiljade ljudi”.

Zabrana je usledila nakon nedavnog podizanja prašine u Puli gde je tamošnji gradonačelnik Filip Zoričić zabranio održavanje koncerta Dragana Kojića Kebe i Ane Bekute planiranog za 25. mart u javnom prostoru Domu sportova “Mate Parlov”.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

(MONDO/Slobodna Dalmacija)

Haški sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina

Kriminalizacija klevete zatrpala bi tužilaštva i sudove